Försvarstal för en flintastek

Annons
Dela gärna
En ofta baktalad bakdel kan behöva lite stöd. Jag tar avstånd från mina tidigare fördomar mot flintastek – gör en pudel av en gris.
En ofta baktalad bakdel kan behöva lite stöd. Jag tar avstånd från mina tidigare fördomar mot flintastek. Jag gör en pudel av en gris.

 

Grillsäsongen är i full gång och därför passar jag på att reprisera en text om flintastek från 2014. Fyra år har gått, men jag använder ända samma köttbit på grillen.

Det är bara att erkänna, jag har varit fördomsfull och snobbig. Tänkt att det enda som duger på grillen är nöt, lamm och skaldjur. Men innan man är kritisk mot en flintastek, så måste man prova en flintastek. Och nu är jag omvänd.


Därför ska du prenumerera på bloggen.

Annons


När en köttbit räcker till hela familjen går det snabbt och effektiva att grilla. Och de kritiserade olika styckningsdetaljerna i flintastek gör att var och en kan välja vilken bit man vill ha.
När en köttbit räcker till hela familjen går det snabbt och effektiva att grilla. Och de kritiserade olika styckningsdetaljerna i flintastek gör att var och en kan välja vilken bit man föredrar.

Det kan inte vara lätt att vara flintastek – fördömd av nästan varenda tv-kock och omtalad med förakt i diverse grillsammanhang. Du ska vara svårgrillad eftersom du innehåller blandade styckningsdetaljer och dessutom är du ingen ”riktig” köttbit eftersom grisindustrin bara hittat på dig för att bli av med julskinkor under sommarmånaderna.

Men nu är jag fast. En färdigmarinerad flintastek går snabbt att laga till. Bara en köttbit att bevaka på grillen och eftersom man ändå vill genomsteka griskött är det bara att elda på. Om någon del blir överstekt så gör det inte så mycket – jag kallar det knaprigt. Bara man tänker på att klippa upp kappan så ligger den snällt stilla på grillen till det är dags att vända den.

För att fullständigt bevisa min dekadans så kan jag rekommendera färdig potatisgratäng till. Men då ska det vara Pekas gratäng. På med ugnen, smaksätt gratängen med färsk vitlök och nymalen svartpeppar. In med den i 20 minuter medan vi tar itu med flintasteken.

Poliziano (2144) är min favorit till flintastek. 149 kronor är lite dyrare än budgetalternativen, men de pengarna har jag redan sparat in på köttet.
Poliziano (2144) är min favorit till grillad gris. 149 kronor är lite dyrare än budgetalternativen, men de pengarna har jag redan sparat in på köttet.

Sallad hämtar jag i trädgården.

De pengar jag sparar in på att byta exklusivare köttbitar mot flintastek lägger jag i stället på ett gott vin. Min favorit till den är Poliziano, ett kryddigt och smakrikt rödvin från Toscana.

Och så länge man håller sig till svenska, helst ekologiska grisar, så ser jag flintastek som ett bra sätt att låta hela djuret komma till användning. Sen gillar jag grisfötter också, men det är en historia som passar bättre till jul.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Annons

3 reaktioner till “Försvarstal för en flintastek”

  1. Färdig potatisgratäng? När det går så lätt att göra egen i alla fall om man har en ”food processor” som skivar potatisen. Sen ångar man av stärkelsen och så full fart på ugnen. Mycket billigare och godare! Testa nästa gång.

    1. Klart hemmagjort är bättre. Men ska man handla och leverera snabbt är den köpta faktiskt helt ok om man bara pimpar den lite.

  2. Försvarstal för en potatisgratäng: man tar sig tid för den blir så mycket godare. (Nä,visst kan man fuska nångång). Billig flintastek med gott vin och gratäng. Så gott det låter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.