I år ska jag odla i djupbädd

Att gräva genom jorden i det gamla hallonlandet var ett rätt drygt jobb. För mig – Pumah hjälpte till att gräva en stund men tröttnade snabbt.
Att gräva genom jorden i det gamla hallonlandet var ett rätt drygt jobb. För mig – Pumah hjälpte till att gräva en stund men tröttnade snabbt.

Ett projekt som funnits med sen jag flyttade hit är att odla i djupbädd. Men nu börjar den första bädden bli klar så förhoppningsvis blir jag självförsörjande med grönsaker till hösten.

Många gör sin djupbädd av pallkragar men jag tycker det blir för litet, och för dyrt. Säg att man får tag på bra pallkragar för 100 kr styck, med två på höjden blir kostnaden då 200 kr per kvm. Om man istället istället köper lösvirke tex 22×170 för 20 kr metern och som jag bygger fem kvadratmeter blir kostnaden runt 100 kr per kvadratmeter.

Bygger man av gammalt virke blir det ännu billigare. Sen får man fundera på om man tycker det är värt besväret. Pallkragar är trots allt rätt behändiga.

Själv lådan på plats. Nu ska jag bara fylla den med innehåll.
Själv lådan på plats. Nu ska jag bara fylla den med innehåll.

Själv har jag byggt en rejäl djupbädd som blir en halvmeter hög. Inte så mycket extra snickeriarbete, men tänkte vara lyxig och kunna rensa ogräs sittande på en stol.Det finns mycket skrivet om djupbäddar, både John Seymour och Stefan Sundström går igenom processen rätt noga.

Började med att linolja insidan på bräderna. Sen satte jag ihop sidorna på lådan med snedsträvor.

Marken förbereddes med genomgrävning och jag plockade bort de gamla hallonrötterna. Sen var det beslutet om man ska ha markduk i botten. Finns mycket som talar både för och emot – så jag kompromissade. Markduk längs kanterna där ogräset är skyddat från klipparen och sen barmark i mitten så att maskarna får fri väg till lådan.

Insidan av lådan (den jag linoljat) kläddes med byggplast för att skydda den från jordfukten. Sen får jag se hur det går. Började fylla lådan när skymningen föll och har hittills lagt ris i botten, tömt i en gammal kompost, en tunna strö från hönshuset och en gammal säck med Coops falska kogödsel.

Nu är det bara jord som saknas för att det ska bli en riktig djupbädd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.