Sussex – min senaste hönsras

Annons
Två av mina Sussex-unghönor vilar i utepavlijongen i skydd mot regnet.
Två av mina Sussex-unghönor vilar i utepavlijongen i skydd mot regnet.

Efter en misslyckad kläckning i höstas tog jag kontakt med en granne och bytte till mig nya avelsägg. Den här gången blev det Sussex.

Sussex är en kombinationsras – den har både bra med kött och värper hyfsat. Inte som mina Lohman där jag får närmare 300 ägg om året men runt 250 ägg per år är normalt för Sussex. 250 ägg per år är ett snitt och mängden kan variera från 180–300 ägg per år.

 

En fördel är att det är en av de lugnare hönsraserna. Inte så flaxiga som en del lättare raser. Jag har medvetet hanterat mina nya höns en hel del under uppväxten för att de ska bli vana och nu känns de lagom tama.

Annons

Den är ungtuppen kan nog växa upp till något riktigt praktfullt. Tyckte först att ljus Sussex såg så tråkiga ut – men de blir vackrare för varje dag.
Den är ungtuppen kan nog växa upp till något riktigt praktfullt. Tyckte först att ljus Sussex såg så tråkiga ut – men de blir vackrare för varje dag.

Jag har inte hönsen som husdjur utan har andra djur om jag vill klappa på dem. Men om hönsen är vana att bli hanterade blir hönshållningen mycket lättare. Från att flytta dem för hand och undersöka dem för skador till att hantera dem för slakt. Både deras och ditt liv blir enklare.

Sussex lär vara en av de äldsta tamhönsraserna med rötter till det första århundradet i vår tideräkning. Från början en ren köttras är den numera också en bra äggläggare.

Har hört av en del att de haft problem med aggressiva tuppar  – men min erfarenhet är att ilskna tuppar kan dyka upp inom de flesta hönsraser. Det viktigaste är att inte avla på dem eftersom aggressivitet har en ärftlig faktor.

En fullvuxen tupp ska väga drygt 4 kg och hönorna drygt 3 kg. Slaktar man tupparna när de är runt sex månader väger de ungefär 3,5 kg.

Det finns åtta godkända färger (om man vill ställa ut)  men den ljusa som jag har är den överlägset vanligaste.

Länkar:
American Sussex Association
Sussex Club of Australia

Annons

4 reaktioner till “Sussex – min senaste hönsras”

  1. Mina Sussextuppar är och har varit väldigt snälla. Men STORA. Den äldre man jag fick mina första kycklingar av hade problem med arga tuppar men jag tror att det berodde på att han härmade dem. Då ser de dig som en rival. Jag brukar inte gå rakt på tupp/höna utan vänta lite så flyttar de sig alltid. Ömsesidig respekt? Hur många tuppar/hönor fick Du? Tänker Du föda upp tupparna för sig?

    1. Fick 17 kycklingar och det är sju tuppar – så den här gången hade jag oddsen på min sida. Än så länge är alla snälla – men min Lohmantupp har blivit folkilsk. Får se vad som händer nu när ungtupparna är större än honom. Brukar slakta när det blir könsmogna och det blir stökigt i hönsgården.

  2. Hej! Köpte 5 vad jag trodde var hönor men 3 av dem verkar vara tuppar. Försöker få tag på säljaren då jag känner mig lite lurad… trodde att jag köpte könsbestämda hönor. Bor i villa med grannar som störst av galande tuppar. Har du något tips på någon som kan vilja ha mina tuppar tro? Att nacka dem tror jag tyvärr inte att jag kan.. och då undrar jag hur man ska gå tillväga.. Kan det kanske finnas någon man kan hyra in och få hjälp av…
    Hälsningar Hanna, Ingarö

    1. Jag har bytt bort mina tuppar mot blåbär. Grannarna är betydligt mindre sentimentala. Annars går det att sälja dem på Blocket – det finns många som gärna köper och slaktar själva.

Kommentera