Lohman är ingen hönsras

Tjugotre ägg av typ Lohman ligger nu i kläckaren. Om tre veckor får jag se hur den här kläckningen lyckats.
Tjugotre ägg av typ Lohman ligger nu i kläckaren. Om tre veckor får jag se hur den här kläckningen lyckats.

Idag har jag lagt nya ägg i kläckaren så om tre veckor, 19 mars, får jag se årets resultat. Den här gången blev det Lohman  eller om man ska vara noga: avkomma från Lohman eftersom det inte är en ras.

Lohman är en värphybrid, framavlad för äggproduktion och ägs av Lohmann Tierzucht i Tyskland. När hönserierna köper in Lohman så är hönsen en korsning mellan två linjer. Även om man skulle ha en Lohmantupp så skulle avkomman inte bli likadan som föräldradjuren. Och eftersom inget hönseri köper in tuppar så kan man förutsätta att de Lohman du kan köpa styckvis eller i mindre grupper är blandraser.

Sen kan man alltid hoppas att de fått med sig några av värpegenskaperna från rätt sida av föräldradjuren. För min del är det en ren chansning. Mina maraner lade visserligen fantastiskt mörka ägg men det var helt omöjligt för mig att få någon ekonomi i det. Avelsäggen sålde visserligen rätt bra men när sista gruppen började med sitt äggätande fick jag nog och sålde allihop. Nu ska jag se om jag kan få upp lite äggproduktion i år. Blir väl till hösten gissar jag. Och förhoppningsvis blir det här höns som vill värpa i reden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.