Hönsen har flyttat söderut

Ensam och övergiven går den sista tuppen omkring i hönsgården.
Ensam och övergiven går den sista tuppen omkring i hönsgården.

Nu är förra årets hönskullar sålda. I natt packades de ner i flyttlådor och kördes söderut där de ska bo på en gård utanför Norrköping. Kvar av den flocken finns nu bara två reservtuppar.

Det blir ett litet ägguppehåll nu i väntan på att årets flock ska komma igång. Är de lika tidiga som förra flocken så kommer äggproduktionen igång under sommaren.

Hönsen packades ner i flyttlådor – och för säkerhetsskull satte vi en tejpsäkring på lådorna.
Hönsen packades ner i flyttlådor – och för säkerhetsskull satte vi en tejpsäkring på lådorna. Foto: Kajsa Tottenhammar

Jag sålde flocken eftersom nästa generation förhoppningsvis kommer att ha ännu bättre ägg. De bästa äggen väljs ut efter färg och storlek och när nästa generation är på gång säljs flocken av. Ni som vill köpa avelsägg kan tillsvidare vända er till den nya ägaren.

Strategin är att linjeavla tre generationer. För att undvika inavel är det bäst att använda flera tuppar. Har man bara en tupp ökar inaveln med 20 procent varje generation – oavsett antal hönor. Har man två tuppar ökar inavelsgraden med bara 2 procent. Det första tecknet på inavel är att kläckningsgraden på äggen minskar och än så länge (en generation) är kläckningsgraden utmärkt.

Det blir många lådor när hönsen ska flytta. Men en dryg timmas bilresa är inget problem så länge de har luft och temperaturen är dräglig,
Det blir många lådor när hönsen ska flytta. Men en dryg timmas bilresa är inget problem så länge de har luft och temperaturen är dräglig. Foto: Kajsa Tottenhammar

Själv har jag haft tre tuppar och räknar med att ta tre generationer på samma linje. Sen är planen att importera ägg från Tyskland eller Frankrike. Det är lite veckigt med tillstånd, men det kan vara värt det om man får in riktigt bra avelsmaterial.

Nu hoppas jag att hönsen får det bra i sitt nya hem. Själv ska jag utnyttja tillfället för en rejäl vårstädning av hönshuset, fix i hönsgården samt lite ombyggnad.

4 reaktioner till “Hönsen har flyttat söderut”

  1. Du förgyller mina dagar med dina välskrivna texter! Roligt att få följa det som händer på gården, och dessutom får jag lära mig massor. (Blev dessutom styrkt i mina planer på att använda hagelbössan istället för yxan, när tiden är liden för mina tvåbenta vänner.)
    Karina i Hälsingland

    1. Ska man inte äta upp tupparna (jag är lite vek och oekonomisk på den punkten, inga problem med normal tuppslakt – men de jag lärt känna har jag lite svårare för att äta upp.) så tycker jag bössan är både skonsam och effektiv.

  2. Men alltså, vad hände med tuppen egentligen!?
    Såg något oroväckande på fb, fattade inte riktigt varför. Håller de bara en säsong?

    1. Har generationsväxling i hönsgården och de tuppar som inte följde med hönsen har spelat ut sin roll. Ingen grät när han for hädan – en ny tupp var ordnad redan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.