Dagar av tvivel

Det finns dagar då jag vaknar på morgonen och undrar vad jag håller på med. Vad är meningen med att vara egen företagare och ha ett jobb utan slut. Utan fasta arbetstider, semester eller en pålitlig inkomst. 

De finns, dessa dagar av tvivel, när det känns som om man håller på att drunkna i arbetsuppgifter som tränger på från alla håll. Jag vet att man måste jobba med listor och planering för att överleva men tvivlet kommer när listorna brakar samman. När inget av de fyra jobb jag skulle avslutat igår blivit avslutat. När projekten ett efter ett kom till ett tvärstopp efter att nya oförutsedda problem hoppat fram ur regelverket.

Även en tung dag kan man ta några djupa andetag och se skönheten i ett blommande päronträd-
Även en tung dag kan man ta några djupa andetag och se skönheten i ett blommande päronträd-

När en enkel fråga till en myndighet skapar en värld av bekymmer istället för lösningar. När ett tidigare löst problem dyker upp igen och kräver nytt engagemang. När de arbetsuppgifter jag tidigare satt på undantag för att ta itu med det akuta plötsligt själva måste upp i topp på att göra listan. När en lista som borde se ut som en kolumn plötsligt exploderar i ett svampmoln för att det är tjugofem saker som trängs och breder ut sig i toppen, och alla borde åtgärdas direkt.

Såna dagar undrar jag vad jag håller på med. Hur mycket enklare livet hade varit om man suttit i en etta i storstaden. Eller om man tillbringade ett år på anstalt där någon annan hela tiden talade om för en vad man skulle göra.

Ibland, under dessa dagar av tvivel, försöker jag komma ihåg hur det kändes att ha tråkigt. Att känna sig sysslolös och behöva hitta på något. Den känslan finns inte här på gården. Snarare försöker jag hålla tillbaka och undvika nya idéer. Varje ny idé innebär mer arbete och det är tiden som är den största bristvaran här.

Dessa dagar av tvivel brukar jag fundera på att rationalisera. Kanske skulle jag skära bort hela delar av verksamheten här på gården och fokusera på en sak. Men jag har trots allt en vision och i den sitter alla delarna ihop. Och det skulle svida att släppa något som man redan investerat massor av tid och pengar i. Även om till exempel biodlingen inte tillhör den lönsammaste delen av verksamheten så tillför den något till helheten. Och jag ska inte fatta viktiga beslut såna här dagar.

Viktiga beslut ska man fatta dagar då man känner sig glad och tillfreds. Och de dagarna är trots allt många många fler.

9 reaktioner till “Dagar av tvivel”

 1. Vi försöker börja med att tänka igenom vad vi vill få ut av livet och sedan bestämma vad vi ska göra. Dels för att vi då kan välja bort eller skjuta upp sådant som inte tillför helheten något just nu. Dels för att vi då vet varför vi gör det vi gör.

 2. Jag känner med dig, men förstår inte var just din sko klämmer. Har jobbat med redovisning i 30+ år och är inte rädd för att läsa lagtext, eftersom jag har en juristutbildning i botten. Kan naturligtvis ändå inte allt, men om du vill så hör av dig. Behöver inte gå via kommentarsfältet.

  1. Tack för erbjudandet, men det är inga akuta problem. Behövde bara lufta lite frustration.

 3. Livet blir lättare om man klacksparkar lite. Allt behöver inte göras. Allt behöver inte vara perfekt och allt behöver inte uträttas nu.

  1. Håller fullständigt med dig Johan, man får bara bita ihop vid de tillfällen det inte blir som man tänkt sig. 🙂

 4. Förstår frustrationen Du har. Enkelhet är inte svenska myndigheters motto.
  Problemlösning känns bättre efteråt om det varit lite kämpigt att komma fram till rätt lösning, vilket inte alltid är den första.
  Du är en fantastisk inspiration för många av oss genom allt Du delar med Dig.
  Ett litet ord på vägen ” Det finns en guldkant runt varje moln ”

 5. En sak i sänder, så skingras det där svampmolnet till slut. Vilken trevlig blogg, och ett så fantastiskt päronträd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.