Uppdaterad: Hemgjord tvål kan ge fängelse

Laglig försäljning – utan tvål. Skulle jag ha hemgjord tvål och bivaxsalva på bordet skulle det enligt straffskalan jämställas med att jag slog kunderna på käften eller stal deras plånböcker.
Laglig försäljning – utan tvål. Skulle jag ha hemgjord tvål och bivaxsalva på bordet skulle det enligt straffskalan jämställas med att jag slog kunderna på käften eller stal deras plånböcker. Så jag försöker hålla mig inom lagens råmärken.

Jag har funderat på att tillverka tvål och bivaxsalva här på gården. Att ta tillvara på och förädla gårdens produkter. Men efter kontakt med läkemedelsverket släpper jag de planerna. Reglerna för tvål är mycket hårdare än för mat. Saker du stoppar i dig får jag tillverka, men en salva eller en tvål kan ge mig böter eller upp till två års fängelse.

Bara de fasta kostnaderna för registreringen skulle äta upp alla potentiella förtjänster. Byline4000 kronor om året för företaget plus 600 kr/år per produkt. Tror att jag utan vidare skulle kunna sälja ett antal tvålar och några hundra burkar bivaxsalva, men att göra det lagligt verkar rätt hopplöst. Reglerna ska naturligtvis garantera människors säkerhet men man kan undra varför det är hårdare krav på en tvål än på saker som man äter.

Här hittar du receptet på bivaxsalva:

TvålreglerOm jag tar exemplet bivaxsalva så är det ett recept dokumenterat för över 2000 år sedan och har varit en standardsalva i Sverige i flera hundra år. Min bivaxsalva innehåller bara de ursprungliga två ingredienserna: olivolja och bivax. En sådan salva går nästan inte att få tag på lagligt i Sverige. Visst, det säljs Bisalva på apotek. Men läs innehållsförteckningen… Första ingrediensen (det som det finns mest av) är paraffinum liquidum – en petroleumprodukt med tvivelaktigt rykte. Den har två bra egenskaper – den är mycket billig och har i stort sett obegränsad hållbarhet. Två bra egenskaper – för tillverkaren.

Nu finns det förstås en utbredd kriminell sektor inom tvål- och salvebranschen. Det går att hitta hemgjorda tvålar och salvor på många marknader och mindre butiker. Känner mig inte det minsta upprörd över det. Även om jag själv inte skulle kunna tänka mig att prångla ut olaglig salva och svarttvål, så är det här traditionella produkter som jag faktiskt litar på. En ny GMO-produkt ska testas i 90 dagar (cigaretter hade klarat det testet), bivaxsalva har använts i 2000 år. Och salvan efterfrågas fortfarande. Om en butik tar in olaglig tvål eller salva så tar de själva på sig hela ansvaret. Både ekonomiskt och juridiskt

Min bivaxsalva är inte olaglig – att inneha. Men skulle jag vilja sälja den finns många problem. Bland annat innehållsförteckningen. Jag har skrivit olivolja och bivax men det är inga godkända INCI-namn. Det borde stå Olea Europaea fruit oil, Cera flava.
Min bivaxsalva är inte olaglig – att inneha. Men skulle jag vilja sälja den finns många problem. Bland annat innehållsförteckningen. Jag har skrivit olivolja och bivax men det är inga godkända INCI-namn. Det borde stå Olea Europaea fruit oil, Cera flava.

Reglerna kan verka absurda. Men det kommer inte att bli någon förändring inom överskådlig tid eftersom de är fastställda på EU-nivå. Kalla mig gärna konspiratorisk när jag tror att lobbyn från kosmetikaindustrin haft en del att säga till våra MEP:s (Member of the European Parliament) i frågan. Det handlar ju ändå om människors hälsa och säkerhet. Samma argument som användes för att stoppa lokala gårdsmejerier när de sågs som ett hot mot multinationella Arla. Hur skulle det se ut om folk började använda lokalt tillverkade tvålar och salvor efter traditionella recept? Det skulle hota hela kemikalieindustrin.

I praktiken hamnar man knappast på anstalt om man säljer en hemkokt olivoljetvål. Mer sannolikt är att produkterna beslagtas och att man får betala en sanktionsavgift, ifall fel miljöinspektör hälsar på. Det kan vara nog så kännbart för en liten företagare. Men bara det faktum att tvålförsäljning jämställs med stöld och misshandel i straffskalan avskräcker antagligen många som vill göra bra produkter av gårdens råvaror.

Det är enklare med mat. Där är regeln att maten ska vara säker. Hur man gör är upp till den enskilde tillverkaren. Man behöver bara visa för livsmedelsinspektören/livsmedelsverket att man har koll på vad man gör och att det finns vettiga rutiner.

Följ den här bloggen på Facebook. Fler reportage, nyheter och filmer om livet på landet.

Uppdatering 2016-11-02

Nu satsar jag på djuren! En fullkomligt laglig lösning är att registrera sig som producent  hos Kemikalieinspektionen. Det har jag gjort nu. Kostar ingenting och jag får nu tillverka kemiska produkter avsedda för djur. Min bivaxsalva (identisk med den salva som använts i många hundra år) är nu märkt ”Främst för djur” och därmed helt laglig utan registeravgifter eller expertutlåtanden. Min ”tassalva” säljer bra och får man den på händerna är den helt ofarlig. 

107 reaktioner till “Uppdaterad: Hemgjord tvål kan ge fängelse”

  1. Håll koll på min företagssida archangelica.se, när jag hittar en utväg kommer det att stå där.

   1. Sälj en påse och skicka med salvan.
    Vet en som sålde rökt fisk på det viset.
    Blev frikänd i tingsrätten.

     1. Kalla sakerna för nåt annat och skriv på förpackningen att det inte får användas som tex salva och att det bara får användas för tex dekoration 🙂

 1. Put your soap in a form and sell it as art! Obviously stating that it is art and not a soap! 😉 Your customers will understand

 2. Så bra förklar om idiiotin byrokratin regelverket i ankdammen Sverige. Ewa Lis

  1. Ljusen kommer att finnas med i nästa julsortiment. Men marginalerna är betydligt bättre på salva.

   1. Smidig marknadsföring bara! ”Ljusen som även går att använda som hudsalva om veken avlägsnas!”

 3. Kan du inte sälja ”gör-det-själv-kit” för tvål och salva. Alltså lite av varje ingrediens och en burk och en lapp med så-här-gör-du. Jag hade gärna köpt både till att göra salva och tvål och känns mig jättenöjd trots dyrt inköp och egen prestation. 🙂 hör gärna av dig om det blir möjligt.

  1. Den möjligheten finns i viss mån redan via webbutiker. Men det jag kan dra in några kronor på är att förädla själv, många efterfråga just det lokala hantverket.

 4. Kan du inte sälja bivaxet och oljan för sig, en beskrivning om hur man blandar och sen en burk att förvara den egenhändigt ihopknåpade bivaxsalvan. Då skulle du väl kunna komma runt dessa urbota dumma regler. Det kan ju inte vara olagligt att sälja bivax, olivolja eller burkar. Att dela recept kan ju inte heller anses som en kriminell handling.

  1. Finns redan webbutiker som säljer såna byggsatser. Och min erfarenhet av att sälja på marknader är att folk helst vill ha färdiga produkter.

   1. Hej Anders du verkar kunna mycket om regler, jag undrar hur ska jag gå till väga för att kunna sälja mina super tvål. Jag har gjort ett eget tvål som är testad men hur ska jag gå till väga för att få licens och att kunna sälja de på marknaden?
    Tack på förhand
    MVH/Daniel

 5. Ja men varför ska EU godkänna en ren produkt som inte är massproducerad och dessutom produceras av ett företag som inte ger dem jul gåvor? Världens ekonomi går under om vi inte stöttar de stora..elker!?

  1. Enda skälet vore att det blev tillräcklig press på dem. Trycket från massorna fick dem att ge efter när det gäller livsmedelstillverkning. Därför finns det massor av goda lokala produkter inom EU.

 6. Om man säljer till djurägare så är det inte samma regelverk, eller hur?

  1. Tack för tipset. Det är mycket möjligt att du har rätt. Kan finnas en utväg där.

   1. Ja, tassalva kan kanske gå att sälja? Har för mig att jag sett det på nån marknad. Jag skulle absolut köpa det åt mina egna tassar.

 7. Biobee tillverkar precis det du vill ha. Uppköpta för några år sedan men jag tror att produkternä finns på marknaden.

  1. Jo, den kan gå att få tag på. Men själv har jag hur mycket som helst, problemet för mig är att hitta en laglig väg att sälja den på.

 8. Kan man inte göra mindre påslag på andra produkter och skänka tvålen då? Då säljer man den ju inte, eller skänka med optionen att ge donationer?

  1. Nej, det är kört. Har skrivit mycket fram och tillbaka med läkemedelsverket. Jag får inte ”föra ut produkterna på marknaden”. De skulle inte ha några invändningar om jag gav bort tvålar i julklapp till närmaste vänkretsen och släkten, men där går gränsen. Så fort jag försöker få någon lönsamhet eller nå ut till kunder är det kört.

   1. Kan man tänka sig att för varje burk du skänker gör mottagaren en donation för miljövård som går till din enskilds forskningsfirma som utan vinstvintresse avllönar forskaren och miljövårdaren …dig

 9. Kolloidalt silver är förbjudet att säljas som kosttillskott så det säljs som vattenreningsprodukt i stället. Du kanske kan sälja salvan som livsmedel? 😉

 10. Köper dina produkter,men då måste det tydligen gå till väga på ett annat sätt,kanske genom att köpa direkt från gården och betala där,du har väl dessa produkter i lager,är olivoljan eko och testat kemikaliefri?

 11. Kan inte jag få köpa ”alla” olika ingredienser plus en bra behållare samt ”recept” och färdigställa produkten hemma för husbehov?

 12. Sälj det som mat istället 🙂 Eller som ”doftblock för badrummet” eller helt enkelt bara utan produktbeskrivning och med ingredienserna på så får man ju hitta på användningsområde själv. Till ex kan man säkert ha bivax/olja som bokstöd eller sån där vikt som tynger ner bordsdukar eller annat ute

 13. Hej, Låter inte klokt! Men kan vi hjälpa till på nåt vis? Kan du starta en namninsamling som du får med dig till ”Dem som bestämmer”? Det låter ju som det borde gå att utöva en del påtryckningar! Mvh Ammis

 14. Sälj det som rostskydd eller smörjning. Hum om det är bivax och olja. Varför inte sälja det som nåt matigt typ bikaka

 15. Det är samma sak om du tillverkar vin o vill sälja det, går inte enligt EU-regler. Det går nämligen inte att odla vinrankor i norra Europa, säkert har väl de stora vinodlarna oxå lobbat för saken..

  http://www.sundomwine.fi men det går att odla vin, han ordnar provsmakningstillfällen, men man kan inte köpa en flaska med sig.

 16. Kan du inte sälja det som livsmedel då? I varje fall bivaxet, marknadsföringen skulle inte vara så svår.

 17. Jag köper gärna en burk bivax-salva.
  Visst var det så att man ska polera möblerna med den… ? 😉
  Bruksanvisning medföljer förmodar jag. Och om jag nu skulle få lite på händerna så…?

 18. Jag skulle tänka mig att kvällskurser i tvål och salvetillverkning skulle funka bra. Deltagarna får tillverka sina egna grejor. Du tar betalt för råmaterial, burkar, lokal och själva kursen. Det går nog t.o.m. att få bidrag till sådant. Jag skulle gärna betala 1000-1500 för en sådan kurs.

 19. Går det inte att höja priset för en ”laglig” vara, och sen ge de ”olagliga” som gåva? Så har du ju inte sålt något 😉

 20. Välkommen till Landet Brunsås.
  Ena sidan av myntet är att vi faktiskt behöver kontroll över vad som säljs som hudvårdsprodukter/naturläkemedel/motsvarande för kvacksalvare har krängt ut livsfarliga prylar i hundratals år vilket lett till misär och tragedi för de lurade men baksidan av det myntet är att ärliga människors hantverk med bara riktiga råvaror regleras med samma hårda regelverk.
  Ett sätt att få bort klåpare och tillfälliga lycksökare är att belasta det hela med en kostnad och då försvinner fort majoriteten av problemet men det hindrar också hantverket i att framställa riktigt bra prylar i liten skala.

  Jag tänkte öppna gårdsbutik förut och sälja de produkter jag förädlar på gården som t ex chutney, sylt, marmelad, prosciotto på vildsvin, lufttorkad och rökta korvar osv osv.
  Bara ansökningskostnaden för detta var så extremt dyr att jag hade behövt producera och sälja enorma kvantiteter bara för att ens göra break even – och då hade jag fått sluta mitt vanliga jobb vilket inte var tanken så den drömmen fick läggas ner… Den höga kostnaden existerar bara för att stoppa de oseriösa fick jag som svar. Problemet är bara att för att överhuvudtaget ta igen pengarna för en sådan ansökan så måste man maximera profit och då försvinner ju hela poängen med att sälja sitt överskott till rimliga pengar.

  Jag tycker det skulle finnas ett tillstånd att sälja hemgjorda produkter i begränsad skala som skulle passa oss bättre än dito som är mer för industriell skala men oddsen för att det händer är så liten att det inte ens är värt att ställa frågan.

  Jag hoppas du hittar en omväg ut till marknaden för annars kommer alla kunskaper om våra urgamla hantverk i detta segmentet snabbt att helt dö ut. Faktum är att folk i dag nästan helt saknar de mest basala kunskaper vi hade förr och de som har lyckats lära sig dessa bortglömda recept i dag tycker folk är lite märkliga eftersom det är mycket enklare att gå på affären och handla en tvål i stället för att ta reda på talg från djuren vid slakt och koka tvål eller hudsalva hemma.

  Tipset om att sätta en veke i burken och kalla det för doftljus var rätt bra! Då är det ju bara att skriva på burken att det även fungerar utmärkt som hudsalva om man drar ur veken innan användning 😉

  1. Håller fullständigt med dig. Det behövs kontroll över vad som säljs så människor inte skadas. Men när det gäller livsmedel så har reglerna ändrats så att det faktiskt går att verka i liten skala. När det gäller livsmedel med liten risk som bakverk och sylt etc får man tillverka och sälja produkter 20 ggr per år utan tillstånd. På eget ansvar. Ökar produktionen ska man registrera sig hos kommunen vilket här i Vingåker kostar runt 2500:-/år. Inte billigt, men heller inte orimligt. Kött chark och fisk är produkter med hög risk eftersom man där kan sprida farliga bakterier. Men även här får man några gånger per år sälja på eget ansvar. Skalar man upp ska verksamheten godkännas – men i princip tycker jag att reglerna för livsmedel i dag känns rätt ok.

   1. Precis som med reglerna för småskaligt livsmedel så borde man tveklöst också kunna få tillverka egen tvål eller liknande under samma premisser men det har väl varit för få som har frågat efter detta och således har inget hänt? (eller så säljer folk ändå och ingen bryr sig om att kontrollera om det handlar om extremt småskalig försäljning…)

    Hade jag pysslat med den tillverkning du är intresserad av hade jag kört på och sett vad som händer. Jag har mycket svårt att tro att de kommer att jaga dig men det är helt utan koll på läget.

    I filmen ”Repmånad” skrev de Helikopter på en lastbil och körde över en ”sprängd” bro. Du får väl hitta en produktkategori som inte är belastad med förbud vid privat försäljning och sedan hitta lämpligt användningsområde för din tvål inom detta segment. Att det även kan användas som tvål kan ju benämnas som bonus men inte som huvudsaklig uppgift. Så länge produkten då inte innehåller några obra saker så borde det vara lugnt gissar jag på…

    Lite civil olydnad av den kategorin är bara hälsosam 😉

 21. Anders, det ÄR absurt. Det behövs fler som tillverkar rena bra produkter. Låt dig inte stoppas! Gör som vi, tillverka och sälj dina produkter för djur istället. -Säljer man produkter med kosmetiskt och hygieniskt huvudsakligt syfte för djur, så räknas dessa som kemiska produkter, vilka bevakas och regleras av Kemikalieinspektionen. http://www.stalltorp.se
  Produkter med kosmetiskt och hygieniskt syfte för djur. Dessa räknas som kemiska produkter. Kemikalieinspektionen har tillsyn över dessa. /Bibbi

  http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Foretag/Kosmetika/Kosmetikalagstiftningen/Vad-ar-en-kosmetisk-produkt/

   1. Är en produkt ämnad för djur, ska man inte marknadsföra den som produkt till människor, då är det ju en ”kosmetisk produkt”. Tänker man efter lite, så marknadsför man istället den som vad det är, en bivaxsalva, punkt 🙂 Vill man förtydliga, skriver man ut att salvan är ämnad främst till djur.

 22. Sälj det precis som det är. ”Bivax och olivolja i en burk” Om man skriver så och säger inte att det är ett tvål så kan det väl fungera?! 🙂

 23. Hej. Köper själv 100% ren Glukosamin i halvkilosburkar i en djuraffär. Tar ett kryddmått dagligen (utom på sommaren) och håller min artros i schack. På baksidan burken finns tabeller för hur mycket olika djur skall ha. Min 9-åriga Irländska varghund får 1 tsk/dag och har inga problem med sina leder. Hade förut svårt att knäppa mina händer – inte numera. Köpte förut glukosamintabletter på apotek vilka var mycket sämre samt innehöll en massa annat och var dessutom mycket, mycket dyrare. Kan även köpa jättebra bi-produkter då bigårdar finns i närheten. Min dotter var ofta förkyld när hon var liten. Fick då rådet att hon skulle ha 1 tsk/dag med bikitt och förkylningarna upphörde! Nyttiga och hälsosamma små rackare det där! Lycka till med Er tillverkning!!!!!! 🙂

 24. Kanske du skulle ta och skänka bort dina produkter och i samma veva be den som får gåvan lägga en slant…lämplig såklart…i din kaffekassa? Eller sälja ett glas vatten för en lämplig slant och sen får kunden en gratistvål som frivillig gåva? 😉 Kan de så kan vi 🙂
  Annika

 25. Tycker också du ska gå förbi lagstiftningen genom någon smart konstruktion. Djursalvor kontrolleras nog bara med avseende på karens tror jag. Du kan ju nämna för kunden att det går lika bra på människor… Folk lägger stora pengar på sina djur, så det behöver inte vara någon nackdel prismässigt att sälja ”tass-salva”. Stort lycka till. Bisalva har förbluffande läkeegenskaper. (Obs detta är inget hälsopåstående, bara en personlig erfarenhet) =)

 26. Givevis måste vi tillsätta en myndighet som utreder krångel för småföretagare. För att säkerställa att denna myndighet arbetar med färska uppgifter som knyter an till verkligheten, kan vi införa en månatlig rapport där småföretagarna är skyldiga vid vite att rapportera in vilka hinder de stött på. Vi kan lägga den obligatoriska redovisningen den 12:e, samma som momsen. Redovisningen borde inte behöva vara mer än 18 sidor.

  1. Skulle den nya myndigheten uppmärksamma något av de påtalade hindren, skickas sedan ärendet tillbaka till företagaren där denne uppmanas att i på byråkratiskt korrekt sätt beskriva frågan uppspecat per en mall (gemensam för alla branscher såklart — ALLA fält och rutor måste fyllas i, inklusive där rörmokaren redogör för veterinärskostnadernas inverkan på verksamheten). Svarstid: 10 dagar, räknat från avsändardatumet med B-post från myndigheten, eljest utgår viteföreläggande.

 27. Jaja, större delen av svedalas röstberättigade ville att vi skulle vara med i det f-bannade EU. Så här står vi nu!

  Skyll inte på mig, jag röstade NEJ!

 28. Skriv till diskrimineringsombudsmannen, DN, Metro.. Du är diskriminerad som småföretagare.

  Anledningen till den hårda kollen har väl att göra med alla nya kemikalier som strömmar in i landet, Kemikalieinspektionen kan inte utöva tillsyn över allt som kommer in, så de utövar tillsyn vid skapandet av nya produkter ist. Det är ju för att skydda oss, men detta är absurt.

 29. Men om tvålen tillverkas på hygieniskt godtagbart sätt, kan den väl ändå säljas för förtäring? Peter Freuchen skrev ju att grönländarna åt tvålen han gav dem, så om livsmedel får säljas med lägre krav så är ju saken, förlåt tvålen, biff.

 30. Ett tips till…….bivax och olja är utmärkta polermedel som jag använder när träytor ska vaxas ochbli fina. Använder också till både katt, hund ( bra för vinter torra tassar och små sår )och övriga familjen. Mängden olja får ju variera beroende på till vad det ska användas.
  Lycka till Anders

 31. Drog en lättnadens suck när jag såg din uppdatering idag! Säljer numera (sen idag) deodoranter för djur, läppsalva för djur (kan behövas lite mänsklig assistens här) fotsalva av bivax från mina bin (passar alla djur) och så ringblomssalva som mattar och hussar ev.kan få låna från sina kära djur. Stort tack för all info och tips från ”kollegor”. Finns på http://www.freeyourmind.se och byter gärna tips om någon är intresserad!

 32. Sälj… blyertspennor och få kräm på köpet? Modellen har använts förut!

 33. Oh my God! Men vi får sälja grädde med karagena och grisar från Danmark och annan skit.

 34. Gäller samma regler en gåva? Kan du inte binda produkten till en annan produkt. Kunden köper något litet till ett högre pris och får salvan på köpet, som en gåva?

  1. Jag får inte föra ut den på marknaden… Om jag tar betalt eller ger bort den spelar ingen roll – då måste jag vara registrerad. Om jag inte säljer den till djur.

 35. Märk den som bågvax för pilbågar. Med de ingridienserna skulle den funka skapligt som det plus att den funkar ännu bättre som salva. Det måste ju inte stå att den är en salva men den kan ju ha med i beskrivningen att den historiskt använts som det i årtusenden.

 36. Intressant och komplicerat! Vi (eller våra bin) producerar också stora mängder bivax och honungskunderna efterfrågar bivaxsalva. Dock vill man inte riskerat5 att hamna i någon ”kvacksalveriprobematik”.
  Jag har funderat på att koka salva utan att kalla den för salva men jag tror att det är salva kunderna vill ha. I nuläget kan det nog bara bli presentburkar till släkt och vänner.

  1. Håller med. En lösning på problemet är att skriva ”främst för djur” på burkarna. Då är det inte längre kosmetika utan en kemisk produkt – med betydligt enklare lagstiftning. Fick tipset från en annan biodlare som startat ”kemisk fabrik” istället för kosmetikatillverkning.

 37. Har intresserat läst allt om vedermödorna med bisalva.När man besöker CPNPs portal så står det att det är free of charge och det mesta verkar mycket enklare än på läkemedelsverket. Jag har ikväll skickat frågor om det till båda ställena och hoppas på vettiga svar. Jag vill tillverka och sälja tvål på hobbynivå, men ska man tro läkemedelsverket är det en omöjlighet helt enkelt. Så vida man inte registrerar sig som kemisk fabrik då. Men det känns så krångligt att tillverka husdjurstvål och hållla på och förklara detta…

  1. Hoppas det går bra. Jag mejlade Läkemedelsverket i våras och fick då beskedet att de hårda straffen skulle komma i fråga om man inte betalt registeravgifterna. Och att de skulle börja kolla det mer. Inte så hoppfullt därifrån…

 38. Något nytt om detta? Funderar också på att sälja på hobbynivå men vet inte var man ska börja. Hur gör jag det lättast? Det värkar superkomplicerat. Vill också bara sälja lite tvål och salvor.

  1. Hej Henrik! Jag har registrerat mig hos Kemikalieinspektionen och gör nu salvorna ”främst för djur”. En sådan registrering kostar inget och det är först när man kommer upp i 100 kg per år som man behöver redovisa de enskilda produkterna.

   1. Anders, tack så mycket för tipset. Undrar om det är samma för tvål som salvorna? D.v.s., ”främst för djur”. Om man skulle sälja det ”främst för djur” finns det regler för hur man måste hänvisa det till kunderna? Räcker det bara med lite text som står ”Avsedd främst för djur” så som Stalltorps gård gjort och kanske en sida som denna?
    http://www.ekosalva.se/lagar-regler/

    Jag har hittat sidan för att registrera sin verksamhet med KEMI:
    http://www.kemi.se/hitta-direkt/produktregistret

    Hur långt tid tar det från och med man registrerat verksamheten tills att man kan sälja? Är det några andra krav, t.ex. ISO standard man måste följa som kemisk tillverkare? Provtagning? INCI namn?

    Har också hittat detta och själv skrivit på:
    http://www.skrivunder.com/smaskalig_produktion_av_bivaxsalva

    Här är den senaste som har varit uppe på riksdagen nivå (inget beslut):
    http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/smaskalig-produktion-av-bivaxsalva_H402944

    Men… det värkar ha varit uppe förr utan ett bra resultat:
    http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/smaskalig-produktion-av-bivaxsalva_H311696

 39. Jag har inte läst alla svar, men jag tror att denna lagstiftning har ingenting att göra med hälsa. Kan det vara så att reglerna är till för att skydda tvålen och tvättmedel industri?

 40. Ett gammalt inlägg men jag kommenterar ändå.
  Det är ju inte klokt att det ska vara på det här sättet. Är bestämmelserna lika fortfarande eller har de ändrats?

  1. Det ser likadant ut idag. Att tillverka tvål och salvor i liten skala är i praktiken omöjligt om man ska göra det lagligt. Ska man få någon lönsamhet gäller det att komma upp i stora volymer – eller sälja dem som kemiska produkter för djur.

 41. Hur säljer du din”tassalva”, såg ingenting om den på din sida? M.v.h.Anders Ringqvist

 42. Hej Anders, jag talar lite Svenska (är från belgien) och läste med stor interesse din text. I belgien har vi samma problem: jag vill producera eget ekologisk tvål men för att göra det lagligt måste jag låta testa den och det kostar nästan 2000€ – det är jätte dummt! Jag hoppas att jag kan göra tvål här och sälja den som för djur, ska undersöka om det är mojligt! Tack så mycket för ideeet!

 43. Köper gärna en sån där skininsmörjningskräm, om det är till möbelskinn eller eget skinn behöver du ju inte skriva på burken ju

 44. Det där med bivaxsalvan o tvålen….. Borde det inte fungera med att bilda en förening? Ideell eller ekonomisk. Vart köp kan vara en andel i föreningen. Sen kan det stå i föreningens stadgar att allt överskott förs över som gåva till ditt AB eller firma. Jag är säker på att det går att komma runt regelverket.

  1. Det ska vara värt besväret också. Säljer normalt en handfull burkar på en marknad men det skulle bli ännu färre om kunderna var tvungna att gå med i en förening också. Tyvärr.

 45. Men tänker att det finns ju disk, tvätt och städtvål, det om något borde väl kunna falla in under kemikalier?

 46. Mer förvånande än att mat har färre restriktioner är väl att
  ändrar man en molekyl i ett fentanyl(narkotika)recept så blir
  det helt lagligt att sälja på nätet till man hinner förbjuda just det receptet.
  Då plockar de bara in en ny molekyl och hej hopp nu funkar det igen.
  När det gäller tvål räcker det med att du tar 5 droppar lavendelolja istället för de 4 du har i ditt recept.
  Nu är det ett nytt recept och kostar 600 att registrera.
  Här har det lobbats av kosmetikaindustrin, men också av oljeindustrin tror jag. Hur ska de
  bli av med sina otäcka restprodukter om inte på vår hud och i vår miljö i avloppsskedet.

 47. Hej,
  Jag undrar om du fortfarande säljer tvålar främst för djur? Hittar inte produkterna på ArchAngelica.
  Funderar på att tillverka egen tvål och vill veta hur det har gått för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.