Din guide till livet på landet

Hemligheten för riktigt god rabarbersaft

Här har jag gjort en omgång rabarbersaft. 12,5 kilo rabarber ger runt 40 flaskor.
Här har jag gjort en omgång rabarbersaft. 12,5 kilo rabarber ger runt 40 flaskor.

Har du tillgång till en fruktpress eller en råsaftcentrifug så kan du tillverka en rabarbersaft som slår allt du tidigare smakat. Kallpressade rabarber behåller så mycket mer smak.

Tillverkar man rabarbersaft på traditionellt sätt så kokas den två gånger. Först kokas den med lite vatten för att göra stjälkarna mosiga och sen kokas den med socker för att bli drickbar. Och varje gång du kokar den försvinner aromämnen från rabarberna. Har man möjlighet att kallpressa dem istället så får man en rabarbersmak som man annars bara kan drömma om.

Kallpressa rabarberna

En av hemligheterna med att kallpressa rabarber är att man ska frysa dem först. Då går cellerna sönder och du får ut mer råsaft ur rabarberna. Jag får ut 50 procent mer saft ur rabarberna när de varit frusna jämfört med färskpressat. Tina rabarberna långsamt över natten och du kommer att se att de börjar safta av sig själva. Sen är det bara att börja pressa. Pressa långsamt så att alla smakämnen följer med. Receptet är enkelt, bara två ingredienser: rabarber och socker.

Med en frukt/äppelpress kan man göra en fantastiskt god kallpressad rabarbersaft. Det fungerar också med en råsaftcentrifug.
Med en frukt/äppelpress kan man göra en fantastiskt god kallpressad rabarbersaft. Det fungerar också med en råsaftcentrifug.

Mät upp råsaften och tillsätt 450–600 gram socker per liter saft. Mängden varierar beroende på rabarbernas egen sockerhalt. Den varierar både med sort och odlingsförutsättningar, så här får man prova sig fram om man inte har tillgång till en refraktometer som kan mäta sockerhalten.

Rabarbersaft ska vara frisk

Sträva efter att ha så lite socker som möjligt eftersom saften upplevs som friskare när det inte är så mycket sötma.

Värm rabarbersaften till 80 grader för att pastörisera den. Det dödar bakterier och gör att den blir hållbar även utan konserveringsmedel. Saften tappas sedan på varma flaskor (glasflaskor som stått i ugnen minst 10 minuter i 100 grader) och försluts. Är det skruvkork på flaskorna ska de ligga ner när de kallnar så att även korken pastöriseras. Jag brukar använda flaskor med patentkork och de klarar pastöriseringen i ugn utan problem.

Gör man saften på det här sättet håller den utan vidare ett år i rumstemperatur – helt utan tillsatser eller konserveringsmedel. Så du kan få sommarkänsla även under vintern med dina sparade flaskor. Öppnad flaska håller sig ett par veckor i kylskåp.

Och ett glas iskall rabarbersaft är riktig sommar för mig.

Testa gärna att blanda utspädd rabarbersaft med mousserande vin som Prosecco – perfekt som välkomstdrink eller som bål till krocketturneringen.

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter