Luftvärmepump sparar el

Jag var lite orolig över att bullret från en luftvärmepump skulle vara störande, men efter tre nätter kan jag konstatera att det knappt hörs.
Jag var lite orolig över att bullret från en luftvärmepump skulle vara störande, men efter tre nätter kan jag konstatera att det knappt hörs.

För ett år sedan investerade jag i en luftvärmepump och den har sparat in på elkostnaden. Men av avgöra hur mycket är inte så lätt eftersom det funnits flera variabler: Min ladugård brann ner i april, jag har haft byggare med arbetsbod här och denna vintern har jag kläckt kycklingar vilket innebär extra uppvärmning.

Här kommer i alla fall en summering från installationen och tolv månader framåt::

De blå staplarna visar förbrukningen med luftvärmepump och de svarta staplarna är förbrukningen året innan. Som du kan se sjönk förbrukningen brant när jag installerade luftvärmepumpen i slutet av februari 2019. Under sommarmånaderna var det mest hushållsel som gick åt så där gjorde värmepumpen ingen skillnad.

Vad som stör summeringen är att jag i augusti fick hit en byggbod. Den var sedan uppvärmd under hela hösten och vintern vilket gör att min totala förbrukning under den perioden ökade.

Trots detta gick förbrukningen ner med över 2000 kWh timmar under mätperioden vilket innebär en besparing på i runda slängar 2500 kronor.
Med de här siffrorna skulle värmepumpen därför betala sig på åtta år. Men med byggboden borträknad tror jag att den blir lönsam flera år tidigare.

Min förhoppning är att investeringen ska betala sig inom fem år, då garantitiden går ut. Min plan är att uppdatera det här inlägget efterhand för att se hur stor effekt en luftvärmepump har på elräkningarna. Alternativet var att skaffa en ny och effektivare braskamin till vardagsrummet men det skjuter jag på framtiden. Så länge det finns el är en värmepump en effektivare lösning och elda kan jag göra ändå.

Det finns alternativ som bergvärme och jordvärme men det blir betydligt dyrare. De alternativet kan hamna på närmare 100000 kronor, en luftvärmepump kostar en femtedel. Den stora nackdelen med en luftvärmepump är att den är beroende av utetemperaturen – när det blir kallare än minus 20 grader orkar den inte längre. De problemen har man inte med de andra alternativen.

Men jord eller bergvärme fungerar bästa om man har vattenburen värme i huset. Att installera sånt i efterhand kostar alldeles för mycket. Så jag bestämde mig för att bita ihop. Det är inte många dygn som temperaturen går nedåt 20 strecket här i Sörmland så jag förlitar mig på el och ved för dessa tillfällen.

Här kan du se en film om luftvärmepumpen:

Än så länge fungerar det bra och värmepumpen håller behaglig temperatur i hela huset även om det kan skilja ett par grader från ett rum till ett annat. Håller på att justera fläkt och temperatur och räknar med att små åtgärder ska få huset ännu jämnare uppvärmt. Har en ventil i sovrummet och genom att öppna den hoppas jag på bättre cirkulation i hela huset.

En kommentar till “Luftvärmepump sparar el”

  1. Jag investerade också i en luftvärmepump för två år sen. Hade tänkt att den blir ett komplement till vedeldningen/kakelugnen, speciellt när jag åker iväg några dagar. Då har jag ingen som eldar och ser till att det är varmt hemma, då kan jag sätta på den istället. Men jag använder den bara då, för jag har en jättestor kakelugn mitt i huset och har en öppen lösning i så gott som hela huset, så värmen sprider sig lätt och den är så stor så den värmer gladeligen upp hela huset. På loftet är det som varmast. Sen gillar jag när det inte är för varmt och då är vedeldningen perfekt tycker jag. Kul att se hur du tänkt och resonerar kring luftvärmepumpen. Ser fram emot nästa film 🙂 /Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.