Luftvärmepump sparar el

Annons
Jag var lite orolig över att bullret från en luftvärmepump skulle vara störande, men efter tre nätter kan jag konstatera att det knappt hörs.
Jag var lite orolig över att bullret från en luftvärmepump skulle vara störande, men efter tre nätter kan jag konstatera att det knappt hörs.

Min senaste elräkning var på över 4000 kronor för januari månad och då var måttet rågat. Något måste göras. Har det svalt hemma redan så en temperatursänkning var inte aktuell. Det fick bli en luftvärmepump.

Det finns alternativ som bergvärme och jordvärme men det blir betydligt dyrare. De alternativet kan hamna på närmare 100000 kronor, en luftvärmepump kostar en femtedel. Den stora nackdelen med en luftvärmepump är att den är beroende av utetemperaturen – när det blir kallare än minus 20 grader orkar den inte längre. De problemen har man inte med de andra alternativen.

Men jord eller bergvärme fungerar bästa om man har vattenburen värme i huset. Att installera sånt i efterhand kostar alldeles för mycket. Så jag bestämde mig för att bita ihop. Det är inte många dygn som temperaturen går nedåt 20 strecket här i Sörmland så jag förlitar mig på el och ved för dessa tillfällen.

Annons

Här kan du se en film om luftvärmepumpen:

Min förhoppning är att investeringen ska betala sig inom fem år, då garantitiden går ut. Min plan är att uppdatera det här inlägget efterhand för att se hur stor effekt en luftvärmepump har på elräkningarna. Alternativet var att skaffa en ny och effektivare braskamin till vardagsrummet men det skjuter jag på framtiden. Så länge det finns el är en värmepump en effektivare lösning och elda kan jag göra ändå.

Än så länge fungerar det bra och värmepumpen håller behaglig temperatur i hela huset även om det kan skilja ett par grader från ett rum till ett annat. Håller på att justera fläkt och temperatur och räknar med att små åtgärder ska få huset ännu jämnare uppvärmt. Har en ventil i sovrummet och genom att öppna den hoppas jag på bättre cirkulation i hela huset.

Dela gärna
Annons

En kommentar till “Luftvärmepump sparar el”

  1. Jag investerade också i en luftvärmepump för två år sen. Hade tänkt att den blir ett komplement till vedeldningen/kakelugnen, speciellt när jag åker iväg några dagar. Då har jag ingen som eldar och ser till att det är varmt hemma, då kan jag sätta på den istället. Men jag använder den bara då, för jag har en jättestor kakelugn mitt i huset och har en öppen lösning i så gott som hela huset, så värmen sprider sig lätt och den är så stor så den värmer gladeligen upp hela huset. På loftet är det som varmast. Sen gillar jag när det inte är för varmt och då är vedeldningen perfekt tycker jag. Kul att se hur du tänkt och resonerar kring luftvärmepumpen. Ser fram emot nästa film 🙂 /Lotta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.