Praktiskt med egen skjutbana

Målet ser inte stort ut när man ser det så här men 50-meter är standard när ma skjuter 22lr.
Målet ser inte stort ut när man ser det så här men 50-meter är standard när ma skjuter 22lr.

Ska man hålla skjutskickligheten uppe krävs det träning. Och med en egen skjutbana på gården är det lättare att få till den tid som krävs. Nu har jag satt upp en liten 50-metersbana för 22lr.

Ska man bygga en permanent skjutbana krävs flera tillstånd. Samtidigt får jag skjuta på min egen mark eftersom den ligger utanför stadsplanelagt område. På en tillfällig skjutplats då. Jag kan alltså ställa upp några skjutmål ute på åkern men själv föredrar jag lite mer säkerhet. Och jag har heller inga önskningar att sprida bly i markerna. Det bästa vore att bygga en liten skjutvall av sand – men då blir det en permanent anläggning, och kräver alltså tillstånd.

En kvadratmeter 8 mm stålplåt ger ett bra skydd för 22 lr på en skjutbana. Och skulle någon missa så finns det någon mil med skog bakom.
En kvadratmeter 8 mm stålplåt ger ett bra skydd för 22 lr på en skjutbana. Och skulle någon missa så finns det någon mil med skog bakom.

Har man en liten grusgrop på gården är problemet löst. Men skjuter man in i ett stenröse, det som jag har gott om, kan kulorna fara iväg i vilken riktning som helst. Därför har jag skaffat en skjutplåt. En kvadratmeter 8 mm stål som jag beställde för 600:- hos en lokal verkstadfirma.

Det ligger inga beräkningar bakom tjockleken utan det var den dimension de hade mest av, alltså billigast. Har testat med 22:an och de små kulorna bara pulvriseras utan att göra åverkan. Kommer också att testa med grövre kalibrar. Bara för att se vad som händer.

Plåten är vinklad i 45 grader så den effektiva tjockleken på stålet är större än 8 mm. Dessutom vinklar den rikoschetterna  nedåt. och det är praktiskt. Ställningen byggde jag av gammalt restvirke. Och det behövs lite dimensioner. Inte för energin i kulorna, men plåten är rejält tung.

Nu kan jag koppla av med några magasin på kvällskvisten. Och eftersom min skjutbana är gjord för 22lr så blir det inte heller något större oväsen.

5 reaktioner till “Praktiskt med egen skjutbana”

 1. En kula från ett klass 1-vapen går förmodligen rakt igenom den plåten. Det är däremot inte helt 100 att den gör det med tanke på vinkeln, men kolla 4 gånger extra vad som är bakom innan du testar!
  3 mm plåt stoppar en 22lr även på korta avstånd, men den blir ju lite bulig, så 8 mm var ett bra val för lång livslängd, om än lite tungt som du nämner.

  Har du ingen svets på gården förresten.

  Avslutar med att tacka för en bra blogg med trevlig läsning, tack.
  Mvh
  Plåtarbetande Jägare med drömmar om en gård.

  1. Tänkte testa för med 22wmr, bra mycket mer kraft i den. Och blir den ingen buckla i plåten försöker jag 6,5 med banammunition. Brukar inte vara lika mycket krut i den som i jaktammon, å andra sidan är den helmantlad…

 2. hej jag har en konstig fråga jag skjuter slaglås musköt grejen är att vapnet räknas inte som vapen i lagens ögon men då kmr frågan jag letar efter att få låna mark av nogån för just övningskytte med detta svarkruts vapen
  men då kmr frågan skytte med musköt måste det registreras som skjutbana efter tag då ?
  samt hur bär man sig åt och frågar nån själ med mark om man just vill skjuta på hansens mark .

  sorry för dåligt skrift mvh fredrik

  § Vad som sägs om skjutvapen gäller inte

  a) salutkanoner som inte kan laddas med gastäta enhetspatroner,
  b) skjutvapen som har tillverkats före år 1890 och som inte är avsedda för gastäta enhetspatroner,
  c) bultpistoler avsedda för byggnadsarbete,
  d) andra arbetsverktyg avsedda för slakt eller för industriellt eller liknande bruk, och
  e) skjutanordningar avsedda för livräddning eller liknande ändamål. Lag (2006:38

 3. Tjenis!

  Bor på en avstyckad gård med närmsta granne några hundra meter bort, skjuter pistol på klubb men funderar även på om man kan träna lite hemma 100% lagligt utan att man riskerar licenser osv. Har ingen grus/jordvall på gården men en stor stallbyggnad som man kanske kan sätta nått ”löst” provisoriskt mål framför vid skytte för jag skjuter med 22lr och 9mm så lär ju inte gå igenom stallbyggnaden om man skulle missa målet?

  Nått ni har stenkoll på vad lagen säger om detta? 🙂

  Mvh Tomas

  1. Hej Tomas, att skjuta på egen mark är inga problem så länge det inte är planlagt område. Det är grannarna som kan klaga om de tycker det blir för mycket men fastboende på landet brukar vara tåliga enligt min erfarenhet. Sommargäster kan ha lägre tröskel… En fast anlagd skjutbana kräver tillstånd – men det är inte polisens sak. Däremot ansvarar du för säkerheten och själv skulle jag aldrig våga använda en byggnad som kulfång. Min 22lr går lätt igenom en 45 mm regel och kan byta riktning rejält efter detta. Dessutom kan man aldrig vara helt säker på vad som finns bakom väggen man skjuter på. Så jag misstänker att även polisen kan ha synpunkter på detta. och bevisen sitter i det här fallet i väggarna. Jag skulle istället investera i ett lastbilslass med sand/fint grus för runt 5000. Då är du säker – och ett lass sand kommer alltid till användning förr eller senare. //Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.