Posttraumatisk stress betyder något annat numera

Annons
Dela gärna

Det kommer som ett brev på posten. En gång betydde det att något var oundvikligt, men nu måste vi tänka om. Även posttraumatisk stress har fått nya associationer.

Nu betyder det känslan man får när ett antagningsbesked aldrig dyker upp eller när man får en påminnelseavgift på en räkning som aldrig kommit fram.

Min farmor var postmästare. En av de första kvinnliga postmästarna i landet – och det var hon rättmätigt stolt över. När man lyssnade på henne förstod man att det knappast fanns någon finare eller mer betydelsefull inrättning än Kungliga Postverket. Att förmedla budskap mellan människor var snudd på ett kall.

Annons

Vi har faktiskt en postlåda här ute på landet. Ingen glänsande symbol för postverket längre – men med en patina som avspeglar verkligheten. Viktiga brev lämnar jag in på ICA.
Vi har faktiskt en postlåda här ute på landet. Ingen glänsande symbol för postverket längre – men med en patina som avspeglar verkligheten. Viktiga brev lämnar jag in på ICA.

Men det var en annan tid – det är dags att tänka om och anpassa oss efter verkligheten. Det kommer som ett brev på posten – betyder idag att något antagligen kommer att hända. Att det är långt ifrån säkert – men ändå fortfarande ganska troligt.

Jag får dagligen post i min brevlåda. Oftast är den till mig, ibland till någon granne och emellanåt till någon av de andra gårdar i trakten som olyckligtvis också heter Larslund. I början åkte jag förbi och lämnade de breven i rätt brevlåda, men nu skriver jag “Felutdelat” med stora bokstäver och lägger det på postlådan igen.

Hade det varit lätt att komma i kontakt med brevbärarna hed jag bett dem stänga min brevlåda när de lassat in posten. Särskilt regniga och blåsiga dagar,
Hade det varit lätt att komma i kontakt med brevbärarna hade jag bett dem stänga min brevlåda när de lassat in posten. Särskilt regniga och blåsiga dagar.

Det är så man kommunicerar med brevbärarna numera. Jag minns en tid – jag är så gammal – när man kunde ringa till sitt lokala postkontor och prata med brevbäringen. Då redde man ut såna problem. Nu får man ringa till en central kundtjänst och göra en felanmälan. Sen händer ingenting. Det känns lite sorgligt att min farmors vision om postverket inte finns längre. Posten uppgift var en gång att förmedla budskap – men nu kan man inte ens komma i kontakt med budbärarna själva.

Vi har annars riktigt trevliga lantbrevbärare – det hade varit ännu bättre om man kunde komma i kontakt med dem.

För att det här inte ska bli en enda lång klagovisa över PostNord så tänkte jag passa på med ett annat uttryck som fått ny betydelse: Det går som tåget. Många tror fortfarande att det betyder att det rullar på som det ska. Men när jag säger att det går som tåget betyder det att jag antagligen blir sen. Eller att resan är inställd.

Annons

3 reaktioner till “Posttraumatisk stress betyder något annat numera”

  1. Fast jag utnyttjade detdär med att man inte kan komma i kontakt med lantbrevbäraren i helgen, genom att sätta upp min brevlåda (har äntligen skrivit mig i torpet) på vägen vid avtaget upp till torpet istället för vid lådsamlingen 150 meter åt fel håll på vägen. Får se om gubben går hem, eller om jag får påpekande om att den ska sitta bland de andra lådorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.