Djurvän är man enklast på håll

Mina ambitioner att vara djurvän kommer på skam när min försörjning angrips av skogen vilda djur.
Mina ambitioner att vara djurvän kommer på skam när min försörjning angrips av skogen vilda djur.

Djurvän vill väl alla vara. Och det är lätt när det gäller självvalda djur. Den klappvänliga kaninen, den lydiga hunden och andra djur som böjer sig för din vilja. Sen blir det blir det svårare.

När djuren börjar inkräkta på vardagen och den egna livsstilen sätts djurvännen på prov. När du hittar ovälkomna djur i din trädgård, i husets väggar eller i din mat är det inte lika lätt att älska dem. Men kan man vara selektiv djurvän? Kan man ha den titeln om man bara gillar djur som inte stör?

Det finns ett antal djur som jag inte tycker om. För tillfället toppas listan av hjortar och rådjur. När jag är ute på nätterna kan jag se deras illvilliga ögon blänka i skenet från pannlampan. Vänta du bara, tycks de säga. Snart går du och lägger dig och då ska vi härja fritt i dina odlingar.

Du skulle satt på gnagskydd tidigare. Jo tack – det inser jag med. Nu. Men att skadedjuren skulle tar sig igenom en kilometer elstängsel visste jag inte då.
Du skulle satt på gnagskydd tidigare. Jo tack – det inser jag med. Nu. Men att skadedjuren skulle tar sig igenom en kilometer elstängsel visste jag inte då.

Nu väntar jag bara på kommentarer av typen: Du måste stängsla bättre, pinka på odlingarna eller häng upp skadedjursrepellerande kristaller i träden. Efterklokheten har nu alla möjligheter att blomstra. Och visst – allting stämmer – men det förändrar inte min inställning till de djur som hotar min försörjning och omintetgör det arbete jag lagt ner.

Jag älskar alla djur som inte stör mig. Men jag har en gräns: Jag sjunger inte ”Änglamark”. Det enda riktiga bottennappet från en stor svensk poet. Får rysningar av fraser som låt fisken simma låt rådjuren löpa. Är det någon som sagt emot? Sluta att utrota skogarnas alla djur – Är det någon som gör det? Alla djur?

Hjortar och rådjur får gärna springa fritt i skogen – men när de ger sig på min äppelodling så har de tagit en köbricka för en plats i frysen. Så mycket djurvän är jag – på nära håll.

 

6 reaktioner till “Djurvän är man enklast på håll”

  1. Oj har de gjort mycket skada? (Hjort är dessutom riktigt gott och de har bra minne så knäpper du en eller ett par slipper du nog dem sedan.)

    1. Det är runt fem sex träd de gett sig på. men nu har alla träden fått stamskydd och inget verkar vara gnagt runt om så jag håller tummarna.

  2. Jag har precis hittat hit och my god, I love denna blogg! blir galet inspirerad.om två veckor blir jag med trädgård för första gången och jag djupyker i ditt arkiv.

  3. Älg! Jag säger det en gång till! ÄLG! Dessa fyrbenta skadedjur borde hållas inom hägn. Tänk dig, du planterar ca 30.000 skogsplant på ett hygge. Kostnad för plant, ca 35.000 kr. Till detta kommer ca 40 arbetsdagar för plantering. Kostnad? Så löper tiden, ca 10 år och du blickar stolt över den unga skog, nu ca två meter hög, som kommer en dag, om ca 70 år till, att ge nästa generation intäkt för ditt arbete. Men så…efter en vinter med mycket snö, våren kommer och du besöker ditt hygge för röjningsarbete och finner att näst intill alla träd är toppar uppätna av älg. Avbrutna toppar, kvistar och skadade träd, då brinner sinnet ihop. Så min vän…lite gnag på några äppelstammar, de du,
    är väl mest att likna vid en spik i foten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.