Ännu en svärm

Svärmen satte sig fyra meter upp i en gran. Vi följde den 500 meter genom skogen. Först jag, sedan hunden och sist min systerdotter.
Svärmen satte sig fyra meter upp i en gran. Vi följde den 500 meter genom skogen. Först jag, sedan hunden och sist min systerdotter. Till slut fick jag fast den och har nu fem samhällen.

Det var en ren tillfällighet att vi hörde den andra svärmen. Det var ett litet moln av bin över växthuset och vi fick följa svärmen 500 meter in i skogen innan drottningen behagade sätta sig.

Till slut landade hon fyra meter upp i en gran. Det var bara att avbryta arbetet med hönshuset och hämta stege, grensåg, skattlådor, sekatör, såg etc etc och släpa ut allt i skogen.

När jag väl lyckats få upp stegen nådde jag svärmen precis med grensågen. Som vanligt såg jag nästan ingenting i grenverket. Så plötsligt dånade det till och jag fick några tusen bin i huvudet. Men drottningen höll sig kvar.

Försökte först skaka ner svärmen, men drottningen var seg. Först när jag sågade av hennes gren fick jag ner svärmen på marken.

Första försöket att få in drottningen i lådan misslyckades och när vi kom tillbaka efter en halvtimme hängde hela svärmen på utsidan. Då skopade jag försiktigt ner så många bin jag kunde i lådan och la på spärrgallret. Efter ytterligare en halvtimme var svärmen fast.

Fick hjälp av grannen som haft bin tidigare och vi gick igenom det tredje samhället som inte svärmat ännu. Massor av bin och vi skar bort flera svärmceller, så nu ska de förhoppningsvis hålla sig lugna över midsommar i alla fall.

Trodde i min enfald att biodling var ett rofyllt projekt. Men det var många år sedan jag klättrade så mycket i träd- Och aldrig tidigare i heltäckande dräkt och med tusentals bin cirklande runt mig. Hoppas det blir lite lugnare framöver, hoppas…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.