Skattade tio ramar i måndags. Nu är de slungade och jag har burkat hälften för försäljning av nyslungad honung. Det är gott att slicka av fingrarna när jobbet är klart.
Det fanns mycket honung kvar i kuporna men det mesta var inte täckt ännu. Men nu när det varit ett antal dygn med snudd på tropiska nätter har nog bina fläktat bort tillräckligt med vatten. Hade hoppats få klart mitt nya slungrum, men den invigningen får nog vänta till slutskattningen. Fortsätter den här värmen får jag skatta igen på måndag.
Nyslungad honung i frysen
Det tar några veckor för honungen att kristallisera om man inte ympar den. Fördelen med nyslungad honung är att den har ännu mera arom. De mest lättflyktiga ämnena finns fortfarande kvar. Nyslungad honung håller sig flytande en tid innan den börjar bilda kristaller. Om man inte rör honungen så kommer det att bildas stora kristaller. Honungen får en grusig konsistens – ungefär som om det vore strösocker inblandat. Därför finns det nyslungad honung bara under en begränsad tid – från midsommar och ett par månader framåt.
Honung i frysen
Om man förvarar nyslungad honung i frysen så kan man behålla den flytande i flera månader. Och om den kristalliserats kan man få den flytande igen genom att värma den i ett vattenbad. Vid uppvärmningen kan en del enzymer och smakämnen gå förlorade.