Kläcka vaktelägg – 20 vaktlar än så länge

En nykläckt vaktel är inte mycket större än en tumme så man får vara lätt på handen om man ska kläcka vaktelägg.
En nykläckt vaktel är inte mycket större än en tumme så man får vara lätt på handen om man ska kläcka vaktelägg.
En kyckling är en jätte i jämförelse med vaktlarna.
En kyckling är en jätte i jämförelse med vaktlarna.

Nu är det kläckning på gång och jag har sett min första levande vaktel. Om kycklingar är små och söta så vet jag inte vad de här är. Att kläcka vaktelägg är lite annorlunda.

För drygt två veckor sedan lade jag in 60 vaktelägg i kläckaren och efter precis sjutton dagar började äggen kläckas. När jag skriver det här har runt 20 vaktlar kommit till världen och fler är på gång. Enligt rekommendationen för att kläcka vaktelägg har jag kört kläckaren på samma temperatur och luftfuktighet som för hönsägg: 37,5 grader C och 45 procent luftfuktighet. När det var tre dagar kvar till kläckning drog jag upp luftfuktigheten till 65 procent, precis som för kycklingarna. 75 procent kläckning räknas normalt som ett bra resultat för vaktelägg men när man skickar kläckägg tar man alltid en risk med transporten. Så jag får se var jag hamnar.

En nykläckt vaktel ryms utan vidare i ett whiskyglas. Och något måste man stoppa den kvicka lilla rackaren i när den ska vägas.
En nykläckt vaktel ryms utan vidare i ett whiskyglas. Och något måste man stoppa den kvicka lilla rackaren i när den ska vägas.

Nu har jag plockat ut de vaktlar som torkat och placerat dem under värmelampan. Som foder använder jag Lantmännens Pytte, egentligen ett startfoder för kalkoner, eftersom vaktlarna behöver ett högre proteininnehåll än kycklingar. Pytte innehåller 26 procent protein jämfört med 20 procent för hönsens startfoder. I vattenautomaten har jag lagt små stenar. Vet inte om det är nödvändigt men en del varnar för att de pyttesmå vaktlarna kan drunkna annars. Och då känns det som en billig försäkring.

Det ska bli spännande att se hur fort de växer. Enligt böckerna ska de vara könsmogna efter 6–8 veckor så allt pekar på att jag kommer att ha vaktelägg innan midsommar. Har vägt en av dem och den vägde 9,2 gram – så lätt att det knappt känns att man håller något i handen.

Av någon anledning trodde jag att de små liven skulle vara långsamma. Men de far runt med bra fart. En kyckling är lätt att hålla i handen men en nykläckt sprattlande vaktel är knepigare. De är så små att man knappt känner att man håller i något. När jag tog upp dem ur kläckaren hände det ett par gånger att jag trodde att jag lyft upp en vaktel men sen visade det sig att handen var tom…

För att kläcka vaktelägg kör jag samma rutin som för kycklingarna, och kommer att ha dem inomhus ett par veckor. Och samtidigt ökar pressen att få klart deras nya hem i ladugården. Som vanligt har jag stött på problem när jag börjat fixa något där. Men så är det med gamla byggnader.

2 reaktioner till “Kläcka vaktelägg – 20 vaktlar än så länge”

  1. Hejsan!
    Vi funderar på att föda upp några vaktlar, har egna vuxna på gården.
    När jag läser texten du länkat till gällande tillvägagångssättet funderar jag på om du ”rengjorde” lr desinficerade äggen innan kläckning. Hur gjorde ni? Vad Använde ni er utav?

    1. Hej Carro! Jag använder Virkon S som man kan köpa i lantbruksaffärer. Blandas i ljummet vatten. Viktigt att bara doppa äggen. Jag brukar försiktigt skrapa bort småskräp men undviker att gnugga äggen för att inte förstöra hinnan runt. Ni kan se en film jag gjort om processen här: https://youtu.be/cVcsW5bXdJk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.