Stängsla mot rådjur och hjort

Ett högt viltstängsel runt hela gården är det bästa. Men i nödfall får man ta till enklare alternativ. Något är bättre än inget.
Ett högt viltstängsel runt hela gården är det bästa. Men i nödfall får man ta till enklare alternativ. Något är bättre än inget. Här nedanför kan du se en film på hur dovhjorten reagerar på mitt tillfälliga stängsel.

Varje gång jag ser rådjur och hjortar i odlingarna är en motgång. Men nu tar jag snön till hjälp för att hitta läckorna i stängslet. Att stängsla runt hela gården har tagit tid – men nu börjar det bli klart.

Rådjur hoppar inte högre än 150 cm – oprovocerat. För hjort är motsvarande siffra 180 cm. Med oprovocerat menar jag att de inte hoppar högre utan rejäl motivation – som en varg till exempel. Eftersom det är dessa djur jag har mest problem med så har jag stängslat till 180 cm.

Sen jag började med stängslingen har jag prövat flera varianter. Men den som gäller nu är fårstängsel i botten till 90 cm höjd. Ovanför sitter tre eltrådar med 30 cm avstånd. Och det verkar fungera bra. Djuren går inte över stängslet – däremot hittar de alla sårbarheten. Därför är det bra med snöspårning för att se var de tar sig in. Funderade också på tvåmeters viltstängsel, men bortsett från att det är dyrt så är det otympligt att hantera i skogsmark. Och jag har valt att lägga stängslet i skogen så det inte syns så mycket.

Jag har även testat Allox rådjursnät och använder det runt hönsgården. För det ändamålet fungerar det hyfsat, men är väldigt ömtåligt. Kör man emot det med skottkärran har man ett hål – samma sak om en gren ramlar ner. Därför använder jag det inte i skogen. Allox har också ett starkare viltnät, men en grönsaksodlare i närheten har dåliga erfarenheter av det. Hararna biter hål och har det väl blivit hål så växer de.

Genom skogen har jag satt stolparna med åtta meters avstånd. Fårstängsel i botten och tre eltrådar ovanför.
Genom skogen har jag satt stolparna med åtta meters avstånd. Fårstängsel i botten och tre eltrådar ovanför.

Har man stängsel behöver det tåla en del belastning. För några veckor sedan såg jag en hjort springa rakt in i stängslet och studsa bakåt. Hinten försökte ett par gånger innan hon gav upp. Men stålstängslet höll, bara en knäckt stängselstolpe och några utdragna krampor. Men detta är ett bra skäl till att hålla stängslet väl sträckt. Om det slackar finns det risk att djuren fastnar, och det vill man inte vara med om.

Nu håller jag som sagt på med att täta alla hål. På ett ställe gick de in via att dike och på senare tid har de följt stängslet och tagit sig in vid huset. I förlängningen kommer jag att bygga grindar – men en sak man får tänka på att OM de tar sig in så är det bra om de hittar ut igen.

 

4 reaktioner till “Stängsla mot rådjur och hjort”

  1. Hej, ett förslag på viltsluss som du säkert kan anpassa till dina behov finns om du googlar på viltsluss guldälg och läser reportage från Sydsvenskan. En uppfinning som verkar lovande -:) Lycka till

  2. Ett tips i all enkelhet om man inte har alltför många fruktträd att skydda. Unga träd är begärliga för ett hungrigt rådjur. Bänd in kvistarna på det unga trädet med hjälp av snören, så trädet antar pelarform. Linda runt så formen förändras. Rådjuret ”fattar inte” denna nya form av träd och går förbi. Så har jag skyddat mina träd genom de unga åren tills de växt på sig. I år ligger snön i Övik ca 120 cm djup, vilket gör att djuren kan nu klättra på snön och når ca 2 m upp. Aldrig får man vara riktigt glad, när det gäller fruktträd.

    1. Det finns alldeles för många felkällor när man har fruktträd. Misstänker att det står nya problem på kö om jag till slut får kontroll på hjortplågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.