Lagårdsloftet har fått en trappa

Eftersom jag byggde med gammalt virke ser det nästan ut som om trappan alltid stått där.
Eftersom jag byggde med gammalt virke ser det nästan ut som om trappan alltid stått där.

När jag flyttade hit fanns det bara en trasig stege upp till loftet. Nu har jag byggt en trappa så att loftet blir mer användbart.

Började med att kolla vinkeln mot golv och vägg genom att luta en planka på högkant och mäta upp vinklarna. Sen kapade jag till två reglar med de måtten.

Sen mätte jag upp hur många trappsteg jag skulle ha. Mellan 25 och 30 cm verkade lagom (mätt på diagonalen). Mätte sedan längden på trappan och delade upp avståndet så att det blev lika långt mellan trappstegen.

Sen var det bara att börja såga. Trapporna ska fällas in en tredjedel av reglarnas tjocklek. Ställde in geringssågen så att trapporna hamnade parallellt med golvet och så infällningen blev 15 mm. Sågade snitt vid snitt och sen kunde jag ta bort resterna med stämjärn.

Hade jag byggt trappan av nytt virke hade det bara varit att skruva ihop den sen. Borra hål i rännorna och sedan dra fast trappstegen med skruv i ändträt. Normalt ska man inte sätta skruvar i ändträt eftersom hållfastheten är dålig, men eftersom stegen i den här konstruktionen är infällda blir det ingen belastning på skruvarna.

Nu var det gammalt virke jag använt så det fanns inte en rak vinkel på reglarna. Därför blev det lite inpassningsjobb med hyvel för att få stegen på plats.

Är rätt nöjd med resultatet. Inget möbelsnickeri direkt, men för en trappa i lagården känns den helt rätt. Inte högsta kvalité, men rätt kvalité.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.