Uppdatering: En klassisk guide för självhushållning

Självhushållning är rikt illustrerad. Massor av drömbilder som får dig att tänka – så här vill jag ha det.
Självhushållning är rikt illustrerad. Massor av drömbilder som får dig att tänka – så här vill jag ha det.

Sidan innehåller annonslänkarTitel: Självhushållning – en handbok för realister och drömmare
Författare: John Seymour

Jag recenserade den här boken för ett par år sedan när den bara fanns på engelska. Nu har jag skaffat den svenska översättningen och jag är positivt överraskad. Självhushållning är den klassiska boken för alla som drömmer om självhushållning och livet på landet. I utflyttarkretsar har de flesta läst den här boken. Och den är fylld av inspiration. Jag köpte min här hos Bokus (Annonslänk).

Seymour tar upp alla sidor av lantlivet: odling, djur, stängsling, vedeldning med mera med mera. Sen kan man inte på 400 sidor gå på djupet inom alla områden – men det här är en grundbok. Den första man skaffar. Ska du sen skaffa höns till exempel så skaffar du naturligtvis en bok om just det ämnet.

Den svenska översättningen är anpassad för vårt klimat – det var en av mina få invändningar när jag recenserade den engelska upplagan. Nu finns det med svenska klimatzoner, växter och djur. Som Linderödssvin och rödkullor. Sen är den inte helt genomförd. Att ha Tilapia som ett alternativ för fiskodling känns inte realistiskt i vårt klimat.  Tilapia behöver 27 grader för att fortplanta sig och dör vid en vattentemperatur på 13 grader. Hellre då nämna kräftodling som ett alternativ.

Sen finns det annat som saknas. Ni som följer min blogg vet att ett av mina större problem är att hålla hjortar och rådjur borta från odlingarna men den stängning som tas upp i boken handlar framfor allt om att hålla tamdjur inne. Ändå vill jag inte vara utan den här boken. Särskilt alla praktiska delar om hantverk. Seymour skriver om snickeri, växtfärgning, läderarbete, korgflätning med mera med mera. Även om du inte har såna planer idag så ger den mängder av nya idéer.

Självhushållning passar för alla som vill ta fram sin egen mat – från stadsodlare till till småbrukare med ett par hektar. Den borde finnas i bokhyllan hos alla som när lantliga drömmar.

John Seymour har åstadkommit en grundmanual för lantlivet som inspirerar. Den passar både som nöjesläsning för drömmare och som praktisk uppslagsbok för oss som redan flyttat ut på landet.

 

7 reaktioner till “Uppdatering: En klassisk guide för självhushållning”

 1. Då kommer följdfrågan, 1. Hur (om än svårt) får man tag på den? 2. Vilka svenskspråkiga böcker är det näst bästa efter den ovan beskrivna?

  1. Har sett den någon gång på olika nätantikvariat. Problemet att hitta någon annan bok är att han tar upp så mycket. När det gäller odling så är Lena israelssons ”Handbok för köksträdgården” riktigt bra. Men jag har som sagt inte hittat någon annan bok som tar upp så mycket. Stefans Sundströms ”Lilla gröna” är bra iofs, men tar inte upp lika mycket. Rekommenderas hur som helst.

 2. Boken Självhushållning av John Seymour är en mycket bra bok och den finns översatt till svenska i en nyare version. De flesta välsorterade bokaffärer kan beställa hem den och då kostar den runt 500 kronor. Dyrt för en bok kanske någon kan tycka men det är lätt att undvika fällorna som ny i självhushållandet om man läser och lär innan man ger sig på fritidsfarmandet. En trevlig bok med många idéer och recept.

 3. Det gäller ju att hitta ett ställe också lagom stort, lagom iordning, lagom pris
  Detta är lättare sagt än gjort
  Har letat länge, kommer det ut något till försäljning så är det nu många som slåss om objektet så priserna rusar iväg
  I mitt område (östra Småland ) är det mycket tyskar , holländare o danskar som jagar små torp.
  Men skam den som ger sig

  1. Man får inte ge upp sina drömmar. Men när jag skaffade gården såg det annorlunda ut. men det beror kanske på avståndet till kontinenten. Här i Sörmland7Östergötland där jag letade var det köparens marknad med prutmån på de flesta små gårdarna. Flera hade legat ute i över ett år. Men marknaden kanske också förändrats de senaste fem åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.