Din guide till livet på landet

Stefans lilla gröna – Att söka utanförskap

Titel: Stefans lilla Gröna – handbok i utanförskap
Författare: Stefan Sundström

Jag gillar det alternativa perspektivet på tillvaron i boken.

”Har alltid gillat att höra dom där historierna om forntida människor, före jordbrukssamhället. Att dom kanske ägnade 3–4 timmar om dagen åt att samla ihop livets nödtorft, sen ägnade dom sej åt skvaller, lek och knulla.”

Som så många andra letar Stefan efter ett alternativt liv – att bli självförsörjande. Och som så många andra kommer han fram till att det inte är så lätt i praktiken. Att leva ”som förr i tiden” kan ha sin lockelse. Men få är villiga att svälta när det blir ett dåligt odlingsår, avstå från veterinärvård åt sina sjuka djur eller att själv försöka bota barnets brustna blindtarm hemma på gården med gamla metoder. Eller att låta smeden sköta tandvården.

Stefans lillaStefans lilla gröna är inte en manual utan snarare betraktelser av enskilda delar i det enklare livet. Man behöver inte bli fanatiker. Det går förbättra sitt och jordens liv med punktinsatser. Man gör så gott man kan.

Man odlar eller köper friska och välsmakande ekologiska grönsaker, kanske har några höns, eller som Stefan – odlar tobak och framställer sitt eget snus. Poängen med boken, som jag ser det, är inte att spä på arga och missanpassade människors hat mot samhället. Utan istället att vara ett exempel på hur man kan öka sin förståelse för den värld vi lever i.

Stefan ger exempel på hur man på ett bra sätt kan odla den lilla bit av världen som man för tillfället har ansvar för. Hur man tar till vara på sitt äppelöverskott, kompostens betydelse och vad det innebär att äta kött. Ska man äta animaliska produkter så måste djur dödas.

Och är man köttätare så har man ett ansvar för hur matens liv har sett ut. Stefan skriver att vegetarianer antagligen har kommit längre i sin mänskliga mognad.

”Men eftersom jag är en omogen stackare så äter jag kött, men jag äter fan inte chicken mcnuggets i alla fall.”

Stefans lilla gröna är en inspirationsbok med många handfasta tips på hur man gör.  Att ta avstånd från hela samhället gör inte världen bättre. Men att varje människa, steg för steg, kan börja vända utvecklingen mot en bättre framtid.

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter