Fiber – mitt ute i skogen

Det hade kostat en bra slant om jag själv skulle bekostat nedgrävningen av de 500 meter fiber kabel som behövs för att nå fram till mitt hus.
Det hade kostat en bra slant om jag själv skulle bekostat nedgrävningen av de 500 meter fiber kabel som behövs för att nå fram till mitt hus.

Jag är inte den som tar ut något i förskott men nu känns det rätt säkert: Jag kommer att få fiber till gården. Trots att jag bor mitt ute i skogen.

En del har varit kritiska till att kommunen lagt sig i och skrivit avtal med IP Only. Men utan det avtalet är det tveksamt om något företag hade brytt sig om att gräva ner bredbandsfiber ända till mig.

Nu är det inte många meter kvar – sen är kabeln dragen hela vägen till huset.
Nu är det inte många meter kvar – sen är kabeln dragen hela vägen till huset.

Länge var det tveksamt om tillräckligt många skulle ansluta sig men nu när kabeln är nedgrävd lär de inte backa. Och jag ser många fördelar med fiber. Idag betalar jag 350 kr/mån för mobilt bredband hos Telenor. Funktionen är hyfsad, men långsam. Enligt Bredbandkollen har jag 8 Mbit/ner och 2,5 Mbit/upp. Uppkopplingen känns också rätt svajig och försvinner emellanåt. Enda fördelen är att jag har ett gammalt abonnemang som inte har någon volymbegränsning.

Med fiber i marken finns inga volymbegränsningar och det handlar om helt anda möjligheter. Fibern är garanterad upp till 1 Gbit men jag kommer att välja 100/10 Mbit som enligt en prislista skulle kosta mig 250:–/månaden.

Det är en trygghet att det blir av. Men när är det ännu ingen som kan svara på. Det som återstår är grävning på tomten och inkoppling i huset och det verkar inte alltför arbetskrävande. Och fibern ger nya möjligheter.

Kanske jag sätter upp en webb-cam så ni kan se hur hjortarna vandaliserar mina odlingar. Eller en kamera över dammen, eller i hönshuset. Eller så startar jag en egen tv-kanal här från gården – Fstvs-tv. Fiber ger massor av möjligheter.

6 reaktioner till “Fiber – mitt ute i skogen”

  1. Jo jag har dragit sådan vinstlott att man får hoppas att grannarna inte börjar titta snett på en. Hos mig är det 800 meter ner till vägen. Dessutom ligger brorsans och mitt torp på samma fastighet, vilket innebär att vi är två som partar på avgiften. Mellan våra torp (300 m) får vi dock bekosta dragningen själva.

    1. Kolla på trådlösa alternativ innan ni börjar gräva mellan torpen. Har själv letat sådana alternativ och det finns bra och effektiva lösningar för en tusenlapp eller två – betydligt billigare än grävning och kabel.

  2. Jag måste allafall ha upp en grävare, eftersom jag bestämt mig för att flytta ut permanent är det lite oparktiskt att inte ha väg fram till kåken. Så jag vill få 75 meter väg byggd (och ett uthus byggt om jag lyckas få bygglov). Så det jag vinner på fiberkarusellen är litet bidrag men gungorna blir desto dyrare. (Håller tummarna så att de blånar att bostadsmarknaden i Stockholm inte dör än på ett halvår.)

  3. I Beddingestrand håller IP Only på med anslutning av fiber. Proffsiga entreprenörer och knappt märkbara spår i marken. Att välja mellan fiber och trådlöst är enkelt. Fibern har inte många fiender utöver en vilsekommen grävmaskin. Det trådlösa påverkas av väder, antal anslutna osv.
    Kolla sen gärna upp prisbilden, vid fiber, mellan Telia fiber och det fria nätet, IP Only. Kan skilja upp mot 100:-/mån. Till Telias nackdel..,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.