Din guide till livet på landet

Stopp för alkoholfritt på systemet

Jag försöker exploatera mina SM-guld så mycket som möjligt – särskilt rabarberglöggen känns prioriterad att få ut innan jul. Men på Systembolaget blev det stopp.

"Ett lyckat resultat i att göra glögg av rabarber. Elegant smak med en fin balans i kryddningen där rabarbern får komma fram så tydligt. Det är en svår konst att behärska och här görs det med bravur."
”Ett lyckat resultat i att göra glögg av rabarber. Elegant smak med en fin balans i kryddningen där rabarbern får komma fram så tydligt. Det är en svår konst att behärska och här görs det med bravur.”

Igår pratade jag med butikschefen på Systembolaget i Vingåker och hon verkade se ljuset. Det är inte varje år det finns en både lokalproducerad och prisbelönt glögg att erbjuda kunderna. Det skulle inte handla om några stora volymer – men det hade ändå varit roligt att kunna leverera några lådor för att visa vad som görs här ute på landet.

Tyvärr måste allt som säljs i butikerna gå via Systembolaget centralt. Jag fick ett telefonnummer av butikschefen och tänkte att det här kan väl inte vara omöjligt. Men det var just vad det var.

– Fönstret är stängt, var det besked jag fick. Systembolaget har utrymme för att ta in lokala och småskaliga produkter. Men det görs inte lättvindigt.  Och för alkoholfritt är det stopp för i år.

glogg2016-kopiaAllt som finns i butikerna köps in centralt och nu var det sluthandlat för i år när det gäller alkoholfria produkter. Hade jag haft alkohol i glöggen hade det eventuellt gått att ordna men när det gällde alkoholfritt var medaljen ingenting värd. Guldet blev till sand.

Nu är jag ganska säker på att kunna sälja hela min årsproduktion ändå. Rabarberskörden blev som den blev så enligt beräkningarna kommer jag att tillverka drygt 1000 flaskor. Inga mängder jämfört med stora producenter – men för en liten mathantverkare på landet innebär det en hel del sysselsättning i köket.

Systembolaget kommer nog att klara sig genom julhandeln utan mig – och jag överlever utan dem. Men visst hade det varit trevligt om de kunnat erbjuda Vingåkers enda prisbelönta glögg på det lokala Systembolaget.

De butiker som är klara och gjort beställningar hittills är:

Eskilstuna delikatesshandel, Rönninge delibutik, Bönornas delikatesser i Nyköping, Ica Nära i Nyköping.

Ett fåtal flaskor kommer också att finnas på ICA Supermarket i Vingåker.

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter