Använd din regnmätare rätt

Annons
Dela gärna
En enkel regnmätare kan man köpa för några tior – och jag litar mer på en sån här än på dyra elektroniska varianter.
En enkel regnmätare kan man köpa för några tior – och jag litar mer på en sån här än på dyra elektroniska varianter.

En regnmätare borde finnas i varje trädgård. Det är ett av de enklaste instrumenten man kan ha – men det gäller att tolka resultatet.

Vatten är nödvändigt för allt liv och eftersom växter står där de står måste vattnet komma till dem. Den perfekta odlingssommaren har lagom varma dagar och duggregn hela nätterna. För att ha koll på bevattningen måste man skriva ner hur mycket som har kommit när man tömmer regnmätaren

Jag brukar själv tänka att “det här kommer jag ihåg”. Men när det gått en vecka utan regn så har jag inte en chans att minnas. Det går att kolla genom att ta ett spadtag för att se hur fuktig jorden är, men det är enklare att bara skriva upp det. Då vet du när det är dags att sätta på bevattningen.

Annons

Grönsaker som sallad tål inte torka, så grönsakslandet är en av de översta punkterna på vattnalistan.
Grönsaker som sallad tål inte torka, så grönsakslandet är en av de översta punkterna på vattnalistan.

Som tumregel behöver odlingarna ungefär 30 mm i veckan – det motsvarar 30 liter vatten per kvadratmeter. Har du 1000 kvadratmeter tomt skulle du alltså behöva bära ut 3000 stora vattenkannor om du har en riktigt solskensvecka.

Lyckligtvis klarar de flesta växter torkan bra, de flesta somrar behöver du bara fokusera på känsliga vissa växter som nyplanterade träd och buskar samt grönsaker.

Använder man spridare är det bra med en andra regnmätare. Det går att räkna på flödet ut slangen delat med den bevattnade ytan. Men det är så mycket enklare att bara placera ut en enkel regnmätare inom sprödares räckvidd så vet du hur mycket du vattnat.

Tänk också på var du placerar regnmätaren så den inte står under tak eller växter som påverkar resultatet. Självklart kanske, men när det grönskar är det lätt att den försvinner i växtligheten. Dessutom bör den stå lättillgängligt, på en plats du naturligt passerar dagligen. Då har du större chans att kolla den.

När man mäter nederbörden är det alltid det lokala vädret som är viktigast – men gillar du statistik kan jag rekommendera SMHI:s väderdata för hela landet – månad för månad sedan 2004.

Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.