Glyfosat sågs under en tid som ett undermedel som dödar växter och sen snabbt bryts ner i jorden utan att göra skada. Men nu sprids tvivlet.
För att se hur effektivt det är har jag testat att spruta en provyta för att testa. Glyfosat (använde Roundup – trots tillverkarens tvivelaktiga rykte) ska enligt instruktionen sprutas i tillväxtfasen – alltså när växterna håller på att växa till sig. Medlet tas upp av bladen och förs ner till rötterna, dessa dör och medlet ska helt brytas ner när det kommer i kontakt med jord. Efter nån vecka kan man plantera på den sprutade ytan. Tyckte det fungerade sådär – hade förväntat mig en helt utdöd yta men resultatet varierade från växt till växt. Bäst fungerade det på gräs.
Monsanto som tillverkar Roundup är ett multinationellt företag som står bakom en mängd välkända produkter som Agent Orange, DDT och PCB. Är dessutom en av världens största tillverkare av genmodifierade fröer och tillväxthormon för köttdjur. Har kritiserats för sina aggressiva juridiska strategier när de stämt småbönder i tredje världen på extrema belopp för att Monsanto-patenterade växter hittats på deras marker.
Jag känner mig skeptisk. Förstår att det används på åkermark med de doser som är tillåtna där. Särskilt i länder där GMO är tillåtet eftersom Monsanto tar fram grödor som är resistenta mot glyfosat. Problemet med den utvecklingen är att med resistenta grödor sprutar man ännu mer glyfosat. Att använda Roundup i trädgården känns bortkastat om det som i mitt försök inte rådde på de svåra ogräsen utan bara tog död på gräset.