Chiliplantor på gång

Mina chiliplantor har försiktigt börjat leta sig upp i så lådan. Nu gäller det bara att komma ihåg vattningen. Var tvungen att ställa in sålådorna i ett eget rum eftersom katterna var lite väl intresserade.
Mina chiliplantor har försiktigt börjat leta sig upp i sålådan. Nu gäller det bara att komma ihåg vattningen. Var tvungen att ställa in sålådorna i ett eget rum eftersom katterna var lite väl intresserade.

Blev lite stressad när jag läste om andra som påbörjat årets chiliodling. Men nu är plantorna på gång.

I år satsar jag efter mycket funderande på tre sorter. Espelette, Hot Lemon och Habanero. Jag beställde mina frön Runåbergs fröer. De har ett utmärkt chilisortiment.

Espelette

Espelette är en sort från Sydfrankrike och ska vara en av de godaste chilisorterna. Espelette har anor från 1500-talet, kan ge frukt på friland till zon 3 och mognar på 63 dagar. Mörkröda frukter som är mycket lämpliga för torkning och för framställning av chilipulver.

Hot Lemon

Hot lemon är enligt chilikungen Rune Brand ”Den bästa chili som finns”. Lagom het och med en tydlig citronsmak som bevarar sin friskhet även vid torkning. Gula frukter som mognar på 65 dagar. Tror den kan bli riktigt bra i olika blandningar.

Habanero

Habanero ”Hellfire” är en av de allra hetaste chilisorterna och därför måste den med i min triad. Kommer ursprungligen från Västindien och används mycket i salsa och marinader. Den behöver 75 dagar för att utvecklas och är beroende av växthud – den behöver värme för att bli riktigt het. Men den har inte bara styrka – under den brännande hettan finns fruktiga smaker som kämpar för att komma fram.

Det kanske verkar lite kinky att klä in madrassen med byggplast – men detta var från början min såbädd. Marlon och Dallas älskar plasten – så plantorna fick flytta för att överleva.
Det kanske verkar lite kinky att klä in madrassen med byggplast – men detta var från början min såbädd. Marlon och Dallas älskar plasten – så plantorna fick flytta för att överleva.

Jag vet att det finns massor av chilisorter och det skulle vara frestande att odla ett helt sortiment. Men jag har ambitionen att börja sälja i framtiden – och därför satsar jag på att bli duktig på några få riktigt bra sorter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.