Blev lite stressad när jag läste om andra som påbörjat årets chiliodling. Men nu är plantorna på gång.
I år satsar jag efter mycket funderande på tre sorter. Espelette, Hot Lemon och Habanero. Jag beställde mina frön Runåbergs fröer. De har ett utmärkt chilisortiment.
Espelette
Espelette är en sort från Sydfrankrike och ska vara en av de godaste chilisorterna. Espelette har anor från 1500-talet, kan ge frukt på friland till zon 3 och mognar på 63 dagar. Mörkröda frukter som är mycket lämpliga för torkning och för framställning av chilipulver.
Hot Lemon
Hot lemon är enligt chilikungen Rune Brand ”Den bästa chili som finns”. Lagom het och med en tydlig citronsmak som bevarar sin friskhet även vid torkning. Gula frukter som mognar på 65 dagar. Tror den kan bli riktigt bra i olika blandningar.
Habanero
Habanero ”Hellfire” är en av de allra hetaste chilisorterna och därför måste den med i min triad. Kommer ursprungligen från Västindien och används mycket i salsa och marinader. Den behöver 75 dagar för att utvecklas och är beroende av växthud – den behöver värme för att bli riktigt het. Men den har inte bara styrka – under den brännande hettan finns fruktiga smaker som kämpar för att komma fram.
Jag vet att det finns massor av chilisorter och det skulle vara frestande att odla ett helt sortiment. Men jag har ambitionen att börja sälja i framtiden – och därför satsar jag på att bli duktig på några få riktigt bra sorter.