Nu ska det bli örtodling

Med lite fantasi kan man se örterna breda ut sig över fältet i doftande rader.
Med lite fantasi kan man se min örtodling breda ut sig över fältet i doftande rader.

Nu är det hög tid att beställa fröer och planeringen är i full gång. Först ska de fröer som kräver stratifiering sås och därefter chilin i slutet av februari. Sen följer allt slag i slag och i slutet på september ska allt vara skördat.

Planeringen startade i frökatalogerna. Sen gjorde jag en lång lista på allt jag vill odla. Därefter kom bortsorteringen. Det som kräver krukodling går bort, liksom ettåriga växter som måste förkultiveras. Sen har jag prioriterat örter som jag vet säljer och dessutom fungerar bra i torkat tillstånd.

Preliminär skiss över min örtodling. Hur det ser ut i slutskedet är svårt att säga men man måste börja planerna i någon ända.
Preliminär skiss över min örtodling. Hur det ser ut i slutskedet är svårt att säga men man måste börja planerna i någon ända.

Listan blev rätt lång ändå. En del rena glädjeväxter har jag lagt till. Fördelen med frösådd är att det inte kostar särskilt mycket så jag känner att jag kan kosta på mig en rad med Turkisk Drakblomma bara för att den har ett roligt namn. Odlingen kommer huvudsakligen att bestå av kryddväxter men en del snittblommor står också på listan. Det ska inte bara lukta gott utan se trevligt ut också.

Har ingen aning om jag kommer att hinna med hela min örtodling – men det är skillnad på djur och växter. Försummad oregano ger mig bara måttligt dåligt samvete. Djuren måste alltid komma först.

Nu ska jag ta in lite offerter på pluggplantor. Eftersom jag inte har något varmväxthus ännu är den odlingsbara ytan inomhus begränsad. Så jag räknar med att behöva köpa runt tusen pluggar.

Just nu funderar jag över ogräsbekämpning. Egentligen tänkte jag odla på plastlist – men det är inte så bra när man har sork. Plasten ger sorken ett frikort att härja i odlingarna skyddad från rovdjur.

Andra alternativet är att odla på drill. Upphöjda åsar som gör att jorden snabbare blir varn och dessutom underlättar ogräsbekämpningen. Fungerar inte lika bra när man har stenig mark eftersom stenen gör att åsarna inte håller ihop lika bra. Får se vart jag hamnar.

3 reaktioner till “Nu ska det bli örtodling”

  1. Ja jösses det börjar ju bli dags att ta tag i planeringen av odlingsäsongen 2015. Har inte haft lika mycket pepp som tidigare år känner jag, men nu när det poppar upp massa inspirerande inlägg om andras planer börjar lusten komma tillbaka 🙂 Tänkte försöka mig på en plätt med snittblommor i år. Förutom alla grönsaker och örter då 🙂 Vem vet, i år kanske blir året då vi bygger färdigt köksträdgården 🙂

  2. Hej, skulle vara intressant om ni odlade Kungsmynta (oregano) och om ni sedan har möjlighet att torka ett större parti, så skulle jag köpa sådana partier för vidare bearbetning i ett projekt för ett hälsosamt användningsområde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.