Oregano till tusen

Oregano – kungen bland svenska kryddörter. Inte bara till pizzan utan som en nödvändig arom i de flesta rätter med lite sting.
Oregano – kungen bland svenska kryddörter. Inte bara till pizzan utan som en nödvändig arom i de flesta rätter med lite sting.

Nu har jag tusen oreganopluggar på gång. Nästan alla verkar ha grott och om en dryg månad – när jag hoppas frostrisken är över – är det dags för utplantering.

Oregano, eller Kungsmynta som den heter på svenska, är tacksam att odla. Härdig och på gränsen till invasiv. Dessutom är den flerårig så årets arbetsinsats behöver inte med nödvändighet upprepas varje år. Om jag nu inte vill utöka fältet eller om det är dags att förnya plantorna.

Jag odlar två sorters oregano: den vanliga Kungsmyntan (Oreganum vulgare) och Grekisk oregano (Oreganum vulgare sp. hirtum). Till det yttre kan man skilja dem åt på att Kungsmyntan har rosa blommor och den grekiska vita. Den grekiska oreganon är inte lika härdig som Kungsmyntan, men eftersom den har ännu intensivare arom ger jag den en chans. Den grekiska oregano jag redan har verkar ha klarat vintern bra i alla fall.

En stor fördel med oregano är att den får ännu bättre arom som torkad. Och jag försöker välja så många örter som möjligt som passar bra som torkade. Det gör logistiken så mycket enklare. Det betyder till exempel att basilika inte kommer att finnas i sortimentet. Den blir helt förstörd av att torkas, kräver i stort sett växthusomvårdnad och måste förodlas. Alldeles för mycket jobb.

Det måste vara lönt att odla.

 

2 reaktioner till “Oregano till tusen”

  1. de fröar av sig lätt! Se till att hålla undan ogräset så kanske du kan skörda i rätt stadium med typ klippare? Börjar den blomma får bina fint drag – kanske kungsmyntasmak?/oreganosmak. Jag är inte säkert på att typ grekisk honung är med naturäkta timjansmak… eller om de inte är sååå noggranna med tillsatser?
    Värd att observera draget och särbehandla!!

    1. Funderar på att med tiden skaffa mig en liten skördare för örter, men så här första året med lite större skala testar jag att skörda för hand. Tror inte jag får någon oreganohonung. Har en hel del vild Kungsmynta här på gården och trots flitiga besök från kuporna har jag inte märkt av smaken. Och odlingarna ska förhoppningsvis skördas innan blomning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.