Plommonträd planterat

Annons
Första fruktträdet i min blivande fruktskog: Ett päronträd av sorten Reine Claude.
Första fruktträdet i min blivande fruktskog: Ett plommonträd av sorten Reine Claude d’Oullins. Trädet var ett par decimeter högre när jag valde ut det, men sen lyckades säljaren gå in med det i en takfläkt och raskt vart toppen beskuren. Jag fick lite rabatt som kompensation.

Efter en sommar med rudimentär örtodling har jag insett att jag aldrig kommer att hinna med ogräsrensningen om jag fullföljer planen med örtodling i stor skala. Nu lutar det åt en fruktträdgård istället – och först ut blev ett plommonträd.

Fruktträd finns det mängder av så jag försöker hålla på mina utvalskriterier: minst härdigt till zon III (helst IV), självbefruktande, certifierat och helst inte kräva kartgallring. Det gäller att hålla nere på arbetsmomenten. Mitt första plommonträd blev av sorten Reine Claude d’Oullins, är inte helt säker på vilken grundstam det är, står bara att det ska bli ett stort träd (Stam A-kv co-p) men det får bli som det blir.

Detta första plommonträd är planterat på fältets nordsida och där finns det utrymme för några storvuxna träd. Nu är det bara att hoppas att hjortarna håller sig borta.

Annons

I planen igår ytterligare ett tiotal plommonträd samt lika många körsbär. Det ska bli roligt att prova ut lite olika sorter. När det gäller körsbär kommer jag att inrikta mig på surkörsbär i första hand eftersom jag planerar att använde majoriteten av all frukt i produktionen.  Skuggmorell står överst på önskelistan.

Att jag började med plommonträd berodde på att det var det enda som uppfyllde mina krav och dessutom fanns på de lokala plantskolorna. I fortsättningen kommer jag nog att köpa det mesta direkt från odlarna. Då är man säkrare på att få det man vill ha.

Dela gärna
Annons

2 reaktioner till “Plommonträd planterat”

  1. Inhägna gärna plommonträdet. Hjortar och rådjur älskar det. Jag har satt upp hönsnät 150 cm högt och träden har klarat sig. Bor i skog.

  2. Det finns ett bra staket av svart plast 1,5 m hög på Jula. Passar även till hönsgård. Så lätt att sätta upp mellan käppar med buntband- gärna öppningsbara så man kan flytta vid behov, en hållbar variant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.