Nu är det snart dags att så gräs. För några år sedan stod granskogen tät här, men nu ska det förhoppningsvis blir grönt.
När skogen var fälld och stubbarna brutna krävdes det ändå en grävare för att få bort alla rötter. Därefter är marken kalkad, plöjd och harvad. Och nu, efter två år med gröngödsling är det dags.
Gröngödslingen är nedplöjd och marken harvad. Sen blev det som vanligt en vända med stenplockning. Stenarna kommer hela tiden så jag fokuserar på de som är tillräckligt stora för att störa framtida gräsklippning. mindre stenar trycks ner med välten.
Jag har ogräsharvat två gånger med harven djupt ställd. Det stör kvickroten en del och första haraningen fick mycket fröogräs att gro – kör man sen över det igen ett par veckor senare så dör de.
Sen har jag inte ambitionen att detta ska bli någon golfgreen utan en gräsyta som lätt ska kunna prepareras för framtida frukt– och örtodling. Gräset är bara ett sätt att hålla marken i skick och hindra ogräset från att ta över.
Har man ambitioner med sin gräsmatta är det ett gott råd att kolla med närmaste golfklubb. Som grässpecialister har de garanterat funderat mycket över en lämplig gräsblandning för det lokala klimatet. Men kom ihåg att fråga vilken blandning de använder till fairway – det de har på andra ytor passar inte alls i trädgårdssammanhang.
Själv har jag valt en gräsblandning som egentligen är anpassad för bete. Ett skäl till detta är att det blir billigare när man kommer upp i lite större volymer. Jag kommer också att så en en hel del vitklöver. Baljväxter är utmärkta jordförbättrare och av dem så är vitklövern den som tål klippning bäst. Den är dessutom en bra biväxt.
Efter senaste stenplockningen har jag vältat ytan och vattnat igenom hela fältet så att jorden sätter sig lite. Planen är att så gräs på första delen i morgon och därefter välta igen för att fröna ska få bra kontakt med jorden.
Sen gäller det bara att hålla marken fuktig. gräsfröna får inte torka ut de första veckorna – då är det kört. Men jag hoppas på regn till helgen.