Att flyga med gitarr

Annons
Jag har aldrig tidigare flugit med något musikinstrument större än ett munspel – så första gången jag skulle flyga med gitarr fick jag lite huvudbry.
Jag har aldrig tidigare flugit med något musikinstrument större än ett munspel – så första gången jag skulle flyga med gitarr fick jag lite huvudbry.

Ett av uppdragen i Liverpool var att hitta en gitarr vi kan ha i svartklubben. När den väl var införskaffad kom det stora problemet: Hur gör man för att flyga med gitarr?

Det är sällan jag lämnar gården för mer än någon enstaka natt, men för Beatlesveckan i Liverpool gjorde jag ett undantag. På plats hittade vi vad vi sökte. En billig gitarr, hyfsat spelbar och med ett originellt utseende. Jag och grannen har båda egna gitarrer, men de är av den typen man är rädd om och inte alltid vill släpa med sig genom skogen till pubkvällarna. Därför bestämde vi oss för en gemensam investering i ett mer robust instrument.

Eftersom det var ett gemensamt inköp så ville både jag och grannen genomföra första spelningen. Vi är nu stolta andelsägare till en rosa gitarr vi döpt till Beatrix.
Eftersom det var ett gemensamt inköp så ville både jag och grannen genomföra första spelningen. Vi är nu stolta andelsägare till en rosa gitarr vi döpt till Beatrix.

Men sen skulle den hem också. Jag satt vid fönstret och såg avlastningen när vi landade i Manchester… Fram med rullband och bagagevagn. Bandet räckte inte hela vägen till vagnen och mitt emellan stod en ensam kille. När väskorna kom rullande hann han med ungefär två tredjedelar. Resten ramlade ner i asfalten. Eftersom vi bara fått ett ofodrat nylonfodral till gitarren kändes det inte helt pålitligt att checka in den.

Annons

På SAS hemsida kunde man boka för specialgods – men när vi tittade under musikinstrument var enda alternativet kontrabas. Vi testade att kryssa i det men hörde aldrig något från SAS. Problemet kvarstod. Det var uppenbart att den inte höll måttet som handbagage. Inte med halsen i behåll i alla fall.

Inte den förste som vill flyga med gitarr

På kvällen tänkte jag att jag knappast är den förste som vill flyga med gitarr så jag sökte på några musikerforum. Rådet var det enklast möjliga. Fråga aldrig – då finns risken att det blir problem. Istället ska man bara ta med sig gitarren som handbagage och låtsas som ingenting. Det var ett utmärkt råd och det visade sig att gitarren inte var något som helst problem. Istället var det annat som ställde till det.

I Manchester fick jag inte checka in min mjuka väska utan tvingades ta med den som ett andra handbagage. När personalen i säkerhetskontrollen såg gitarren fick jag gå förbi kön eftersom den skulle röntgas separat. Inga problem där. Däremot blev jag personligen grundligt röntgad och genomsökt med noggrann handpåläggning. Min väska och jacka blev också uppgraderade till säkerhetsrisker och överflyttade till en separat kö.

Tandkräm och andra föremåls potentiella hot mot flygsäkerheten kan reduceras genom att de stoppas i en plastpåse.
Tandkräm och andra föremåls potentiella hot mot flygsäkerheten kan reduceras genom att de stoppas i en plastpåse.

Efter en andra scanning fick jag ställa mig i ny kö för att få tillbaka mina tillhörigheter. I jackan hittade de varken farliga föremål eller droger så den fick jag tillbaka utan kommentar när alla fickorna väl var tömda. Däremot blev jag tagen på bar gärning när de gick igenom min väska. De hittade både tandkräm och deo. På Arlanda var det ingen som klagade på mina hygienprodukter – men i Manchester var det allvarliga saker.

Säkerhetsriskerna minimerade

En mycket missnöjd säkerhetskontrollant tvingade mig att stoppa föremålen i en plastpåse som måste förslutas. Sen var de oskadliggjorda och kunde stoppas ner i väskan igen. Vid den andra röntgenapparaten låg gitarren och väntade. Ingen kommenterade den när vi gick på planet och den gick lätt in på hyllan.

Min slutsats är att det inte är några som helst problem att flyga med gitarr – det är enklare än att flyga med tandkräm.

Dela gärna
Annons

2 reaktioner till “Att flyga med gitarr”

  1. Klart kontrollanten är misstänksam mot någon har med en gittar. Det måste ju vara en ren avledningsmanöver. Gissa om det blivit tredje gradens om de upptäckt färgen på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.