Dags att köpa vedkorg

Senaste investeringen blev en praktisk liten vedkorg. Nu när jag eldar på andra våningen har det blivit för smutsigt att bära in veden i famnen. Fullt med bark och flis på kläderna hela tiden.

Vedkorg i äkta konstläder från ClasOhlson för 199 kronor. Mjuk, lätt och med tät botten. Tycker dessutom att den är snygg.
Vedkorg i äkta konstläder från ClasOhlson för 199 kronor. Mjuk, lätt och med tät botten. Tycker dessutom att den är snygg.

Så det blev dags att göra en investering. Det finns massor av varianter: i plåt, flätade, ståltrådsvarianter etc etc. Men mina största krav på en vedkorg är att den ska vara relativt lätt, tät undertill så den inte sprider massa bös över golven. Och naturligtvis ska den vara hyfsat snygg. Vanligtvis måste man kompromissa på sina önskemål, men jag tror jag hittat rätt.

Opraktisk vedkorg

Tittade på flera snygga varianter men de var alldeles för tunga eller opraktiska att bära. Det är väl en sak om man bär in ved för en brasa vid högtidliga tillfällen, men eftersom jag eldar ett par brasor om dagen så vill jag inte hålla på och släpa på en otymplig designlösning upp och ner för min smala trappa. Därför går alla tvåhandsvarianter bort – grytor och baljor av olika typer. Nästa steg var att sortera bort alla med vassa kanter. Såna som man förr eller senare kommer att slå in i väggen.

Classe hade den

På bottenvåningen har jag en vedkorg/vedtunna som jag tror jag köpte på Plantagen för några hundralappar. Praktisk där den står, men alldeles för tung för att släpa upp och ner för trappor.
På bottenvåningen har jag en vedkorg/vedtunna som jag tror jag köpte på Plantagen för några hundralappar. Praktisk där den står, men alldeles för tung för att släpa upp och ner för trappor.

Tills slut hittade jag den vedkorg jag sökte. På Clas Ohlson. Var egentligen där bara för att köpa en sockertermometer när jag fick syn på mitt senaste fynd. Enhandsfattning, inga vassa kanter och tät botten. Dessutom tycker jag att den är riktigt snygg. Hade den varit i äkta läder så hade den varit perfekt. Men då hade den nog kostat mer än 199 kronor.

Jula har en i stort sett identisk variant för 199 kronor – och de skriver att deras variant faktiskt ÄR en läderkorg. Fan trot…

7 reaktioner till “Dags att köpa vedkorg”

  1. Snygg. Kanske får bli ett besök på Jula eller Classe. Vi använder just nu en lövkorg i turkosa plast som ett av handtagen är trasigt på. Fyller man den fullt orkar jag inte bära den. Vilket leder till att det blir mest sambon som hämtar ved, och det har ju iofs sina fördelar. Men skulle ändå vilja ha en ny, så tack för tipset! Gillar speciellt det där om mjuka kanter. Jag är annars expert på att stöta i väggar så att det blir fula märken 🙂

      1. verkligen! Just nu räddas jag av att vi bor i en arbetsplats (håller på att renovera) så det gör inte så mycket om jag stöter i här och där. Men så ska det ju (förhoppningsvis) inte vara för alltid 🙂

  2. Att varje vedeldare har sitt eget sätt att plocka med veden är tydligt när man läser olika bloggar. Kul att se hur du gör. Själv har jag ”stationära” vedkorgar som fylls på där de står. Transporten från vedboden sker med IKEAs blå kassar, tycker de håller bra samtidigt som remmarna gör att man kan bära dem på ryggen och inte behöver ta hela tyngden i nävarna. Dessutom är de tillräckligt stora för att jag inte ska behöva gå flera gånger, i alla fall inte samma dag.

    1. Jo, man utarbetar sina egna system. Tipset med IKEA-kassen låter bra. Nu använder jag skottkärra/snösläde för att dra upp veden till mitt mellanlager på altanen. Tycker det är rätt bra att ha några dagars vedförbrukning precis utanför dörren när vädret är riktigt ruggigt.

  3. Intressant läsning, som vanligt! Veden hinner värma åtskilliga gånger, från träd till värme i stugan. I hjärnkontoret icke att förglömma! I vedboden fyller jag Ikeakassar (min förhållandevis finkluvna ved packas på tvären i kassarna). Fylld kasse lyftes utan större besvär av halvgammal tant som sedan balanserar in två kassar i taget på skottkärran. Tre-fyra kassar staplas i kallfarstun. En kasse i taget hälls upp i en gles tvättkorg av trä typ http://jysk.se/forvaring/korgar-mm/tvattkorgar/tvattkorg-lupo-b46xh60xd46cm-valnot. Det blir inte alltför skräpigt om man lägger en tidning i botten. Jag tycker att de flesta vedbärarkorgar är för små och för tunga till sin storlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.