
Hög tid att beställa plantor men först måste man planera. Nu har jag varit ute och mätt i fält och jag räknar med att sätta 300 rabarber i april.
Egentligen ska jag gröngödsla hela fältet, men jag känner att jag tappar tempo om jag bara går och väntar en hel odlingssäsong. Så efter att ha rådgjort med min ekokonsult har jag kommit fram till att jag ska börja odla rabarber.

Det blir 300 rabarberplantor som ska sättas i dubbelrader på mypex, en genomsläpplig plast som håller nere ogräset. Mellan dubbelraderna sår jag vitklöver med insått gräsfrö. Avståndet mellan rabarberraderna kommer att bli en gräsklipparbrädd så att jag kan slå vitklövern regelbundet. Gräset kommer att konkurrera ut vitklövern när det blir tillräckligt med kväve i marken.
Hönsgödsel
Men innan jag sätter plantorna måste marken gödslas upp med hönsgödsel. Enligt konsulten ska rabarberplantorna kunna klara sig tre eller fyra år på den grundgödslingen, och efter det är plantorna så konkurrenskraftiga att jag ska kunna ta bort plasten och gödsla.
Förresten, ska passa på att avliva en myt: Oxalsyran i rabarberns smakar inte! Det finns tre sorters syra i rabarber: Citronsyra, äppelsyra och oxalsyra. Och de är de första två som påverkar smaken. Möjligen kan hög oxalsyrahalt upplevas som en strävhet i munnen. Oxalsyran kan vara skadlig i höga doser, men ta det med en nypa salt. Man faller inte död ner efter en bit rabarberpaj och oxalsyrans eventuella effekter neutraliseras effektivt om man har mjölk eller grädde till pajen.
Två sorters rabarber
I den här första odlingen blir det två sorters rabarber:
Frambozen Rood – en rödaktig, kraftigväxande sort för färskvarumarknaden med hög skörd av 100–150 g stjälkar, men få blomställningar.
Goliath – en industrisort som liknar Victoria. I Sverige odlas traditionellt denna typ även till färskvarumarknaden. Goliath är en av de mest odlade industrisorterna med hög till mycket hög skörd. Övervägande gröna, tjocka, medellånga stjälkar med hög kvalitet.
Med tiden vill jag utöka sortimentet med ytterligare några sorter men dessa är de enda jag kunnat beställa hittills från Olssons frö. Helst skulle jag vilja ha rabarber från de godaste sorterna: Spangsbjerg och Marshalls Early Red.
Det tar ett par år innan de är i full produktion. Första året ska de få stå på tillväxt men redan nästan år kan man ta en försiktig skörd.