En bra stövel är ett måste på landet

Efter ett års nästan daglig användning både i ladugård och skog är stövlarna nästan som nya. Så ska en bra stövel vara.
Efter ett års nästan daglig användning i både ladugård och skog är stövlarna nästan som nya. Så ska en bra stövel vara.

När jag bodde i Stockholm använde jag inte stövlar. Det är klart – jag hade seglarstövlar i båten – men inte annars. Nu är det annorlunda. Stövlar är det skodon jag använder mest och alla håller inte måttet.

Under åren här på gården har jag förbrukat i snitt ett par stövlar per år. Vanligast är att gummit spricker på ovansidan och att fodret blir utslitet vid hälen. En sprucken stövel läcker och är fodret trasigt vid hälen klibbar stöveln fast och man får slita för att få av den. Nu har jag i alla fall hittat en bra stövel. Den stövel jag fastnat för heter Bekina Steplite och jag köpte mina på Granngården.

Så här såg förra årets stövlar ut efter ett års användning. De föll sönder både på in och utsidan.
Så här såg förra årets stövlar ut efter ett års användning. De föll sönder både på in och utsidan.

Efter ett och ett halvt år med nästan daglig användning var det dags för nya eftersom sulan på högerfoten spruckit. Jag är ändå nöjd med mitt köp. De har ett bra foder som gör att den är lätt att ta av och på även med fuktiga raggsockar. Sen har de en liten kant utanpå hälen som gör att det är lätt att hålla mot för att ta av den. Bortsett från den spruckna sulan är stövlarna i övrigt i gott skick.

Jag har också testat stövlar från Tretorn. De hade fått bra betyg i tester – men de sprack efter bara några månader. Men det är å andra sidan få tester som sträcker sig över tid. De flesta provar bara stövlarna en kort period. Har skickat in en reklamation så jag får se vad som händer.

Efter bara några månader hade stövlarna från Tretorn spruckit på ovansidan. Jag har skickat en reklamation så jag får se vad som händer.
Efter bara några månader hade stövlarna från Tretorn spruckit på ovansidan. Jag har skickat en reklamation så jag får se vad som händer.

Bekina Steplite har ett riktigt grovt mönster på sulan som fungerar året runt – utom på blankis förstås. Då är det dubbar som gäller. Ska jag säga något negativt om den här stöveln så är det att det fastnar stenar i det grova mönstret. Men det är svårt att undvika om man vill vara halkfri.

Ska du köpa stövlar så köp minst en storlek större än din vanliga skostorlek. Då får du plats med både isolerande innersula och rejäla raggsocker på vintern. Dessutom blir de lättare att kliva i.

Hade jag varit smart hade jag köpt varianten med stålhätta. Trodde inte jag behövde det – men det hade sparat mig en blåslagen stortå. Bestäm själv om du behöver det.

En kommentar till “En bra stövel är ett måste på landet”

  1. Ett råd i all enkelhet. Jag går ofta i skog och mark i samband med arbete. Skogsröjning, plantering och liknande. Slitaget är hårt mot främst stövlar pga alla torra och vassa grenar efter avverkningar. Den enda stöveln som håller måttet är en kinestillverkad varmfodrad stövel som säljs av, just det…nu lite reklam…JULA, till priset av 199 kronor.Hållbar och med smidig sula som gör att du får bra grepp mot mark och sten och inte faller. Glöm alla märken som Tretorn och liknande. Bara skräpprodukter idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.