Hosta

Slaskvinter är ett utmärkt klimat för hosta. Inte lika bra för mig. Bara att bita ihop och invänta bättre tider.
Slaskvinter är ett utmärkt klimat för hosta. Inte lika bra för mig. Bara att bita ihop och invänta bättre tider.

Hostan har varit den mest ihärdiga besökaren under helgerna. Och trots alla goda råd är det bara en sak som gäller – att bita ihop.

Efter att ha står på julmarknader sju helger på raken avslutade jag säsongen den 17 december med att börja hosta. Det som i början bara var en försynt högfärdshosta utvecklade sig sig efter hand till en mer skrällande variant och ett par dagar var jag dessutom sängliggande med feber.

Lyckligtvis var mina föräldrar här och hjälpte mig att komma i ordning inför julens besök av släkten. Nyårshelgen innebar fler besökare men nu har alla åkt hem och det är bara jag och hostan här på gården.

Klarade i alla fall sju marknadshelger som knalle. Sälja på dagarna och koka glögg på nätterna – men hatten har jag skickat tillbaka – den passade inte mitt huvud.
Klarade i alla fall sju marknadshelger som knalle. Sälja på dagarna och koka glögg på nätterna – men hatten har jag skickat tillbaka – den passade inte mitt huvud.

Hade stora planer för både blogg och video när julmarknaderna väl var avklarade men hostan innebär också att jag är ständigt trött. Kan ha något att göra med att det gått ett tag sedan jag fick en natts sömn utan att väckas av hostattacker.

Mellandagarna ägnades åt vila men nu när det nya året inletts har jag mängder av projekt jag räknat med att ta tag i. Stora projekt. Men min effektivitet är begränsad. Tunga utomhusjobb i snöslask lämpar sig inte för personer som ständigt får avbryta för hostattacker.

Ett av alla goda råd jag fått är att söka läkare. Men det är bara att kolla på sjukvårdsupplysning – hosta är bara att genomlida. Och receptfria hostmediciner är helt verkningslösa. Istället är det vila och te med honung som gäller. Om det hjälper? Tveksamt – men det känns bättre i alla fall.

Nu är det bara besvikelsen över allt jag inte fått gjort som sitter i. Men året är färskt och som alltid räknare jag med att det nya året kommer att bli det bästa hittills.

Gott nytt år till er alla.

7 reaktioner till “Hosta”

 1. Hostan kan du bli av med, med Bronkito. Den tar även kikhosta. Hör av dig om du är intresserad. Finns inte att köpa på apoteket. Glöggen var god förresten. Ha det bra.

   1. Jag har en flaska hemma som du kan få till inköpspriset för att prova. Jag köper alltid en extra. Finns att köpa endast hos en terapeut.

 2. Märkligt hur det har blivit i vårt samhälle, när gamla huskurer inte får ordas om, för då får man på skallen av alla dessa förståsigpåare så det bara sjunger om det. Helst skall det vara nåt avkok på björklöv och rölleka som ingen blir frisk av. Nä, tacka vet jag rejäla huskurer av äldre mått. Här ett förslag på en verksam huskur mot hosta och allmän nedstämdhet.

  Huskur 1: Varm alkohol, förslagsvis Whisky, eller annan smaklig dryck av samma kaliber, typ konjak eller i värsta fall vodka för personen, den förkylde, i lämplig mängd. Blandas med honung och varmt vatten (var försiktig med vattnet). Inmundigas under tid och låt verka. Gärna i sängläge.
  Värme, upprymdhet och en allmän tillfredsställelse med tillvaron uppstår, vilket påskyndar läkeprocessen och utdrivning av orsaken till förkylningen. Rekommenderas.

  1. Tack för tipset. Min farmor hade en liknande kur – en stor whisky och sen en lång natts sömn. Uppgavs kurera det mesta. Tyvärr dricker jag själv bara i sällskap, blir bara trött och avslagen annars. Så jag fortsätter hosta tills det går över. God fortsättning förresten – är klart på bättringsvägen nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.