Framtidsfullmakt – en gratis försäkring

En framtidsfullmakt fyller man i på tio minuter. Sen behövs det bara två vittnen och allt är klart. Den behöver inte registreras någonstans.
En framtidsfullmakt fyller man i på tio minuter. Sen behövs det bara två vittnen och allt är klart. Den behöver inte registreras någonstans.

En av julens begivenheter var att skriva framtidsfullmakter. När släkten var samlad passade vi på att skriva och bevittna varandras fullmakter. 

En framtidsfullmakt är ett papper som ger någon du litar på rätt att sköta dina affärer om du av någon anledning inte kan göra det själv på grund av sjukdom eller annat. Det var min pappa som kom med initiativet. De hade en bekant som försvann till sjöss och hans fru blev helt låst ekonomiskt eftersom hus och annat var gemensam egendom. Det gick inte att genomföra några affärer eftersom bådas godkännande krävdes.

En framtidsfullmakt hade löst problemet. Samma sak om någon drabbas av demens eller annat som gör att de inte kan sköta sina affärer. En fullmakt innebär att du själv utser någon du litar på istället för att överlåta detta på kommunen. Du kan få hjälp av en jurist – för några tusenlappar. Eller så laddar du ner en framtidsfullmakt gratis här.

Det tar inte mer än tio minuter att fylla i en framtidsfullmakt. Sen behöver man inte oroa sig för vad som händer om man går in i dimman permanent.
Det tar inte mer än tio minuter att fylla i en framtidsfullmakt. Sen behöver man inte oroa sig för vad som händer om man går in i dimman permanent.

När det är dags kan den som har fullmakten ansöka hos tingsrätten att den ska träda i kraft – men du kan när som helst återkalla fullmakten.

Jag tänker att om jag skulle hamna i den situationen bryr jag mig inte själv så mycket, men det kan vara bra för släkt och vänner om det finns någon som ser till mina intressen. Sen finns det förstås begränsningar. Den som har fullmakten kan inte gynna sig själv på min bekostnad och det känns betryggande att jag själv fått utse någon jag litar på istället för att det blir någon random gubbe som kommunen letat fram

Allt som behövs är att ladda ner blanketten – fylla i, och låta den bevittnas av två oberoende personer. Sen ska den som har fullmakten behålla originalet. Vi tog kopior som jag har lagrade i datorn för säkerhets skull.

Här kan du läsa mer om framtidsfullmakter.

3 reaktioner till “Framtidsfullmakt – en gratis försäkring”

  1. Mycket bra! Tack för tipset! Jag har tänkt länge på det där med fullmakt. Visste inte att det finns ”framtidsfullmakt”. Men närmar man sig 80 är det nog dags att göra ”slag i saken”.

  2. Tack vilket bra tips. Börjar faktiskt bli aktuellt för mig. Har hört att kommunen ibland utser en godman och inte tar någon släkting utan egentligt skäl. En fråga till dig bara. Jag har tre barn och skulle vilja att de tillsammans var fullmaktshavare. Kan man då skriva tre fullmakter och kombinera med ett Gentlemen´s agreement där deras gemensamma ansvar fastslås? Eller vet du var man kan få mer information?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.