Glöm inte värdera din arbetstid

Vissa jobb är roliga och går relativt snabbt. Såna jobb lämpar sig väl för gör-det-själv projekt. Som sommarens brobygge till exempel.
Vissa jobb är roliga och går relativt snabbt. Såna jobb lämpar sig väl för gör-det-själv projekt. Som sommarens brobygge till exempel.

Jag tillhör den folkgrupp för vilken pengar är en begränsad resurs. Då är det lätt att fastna i gör-det-självträsket.  Ett misstag jag gjort upprepade gånger är att jag glömt värdera min egen arbetstid. Jag har tänkt att eget arbete är gratis. Det är det inte.

Under många år talades det om Timell-effekten. Då betydde det att många valde att göra renoveringar och nybyggen själva. Efter den här hösten betyder det antagligen något annat, men den här texten handlar om den ursprungliga betydelsen.

Det är mycket som kostar pengar och för oss som inte alltid går plus varje månad är det lätt att gör-det-självspöket lurar i oss att eget arbete är gratis.  Det mesta GÅR att göra själv. Och oftast blir resultatet fullt tillfredsställande. Men den tid du lägger på att till exempel gräva diken måste du ta från något annat. Något som kanske är lönsammare och kanske framförallt roligare. Ett visdomsord jag tagit med mig från senaste avsnittet av 100 procent bonde är att ”arbetsinsatsen ska motsvara resultatet och även ta hänsyn till allt annat som måste göras”.

En normal årsarbetstid ligger på drygt 1800 timmar. För egenföretagare och lantbor kan man för det mesta plussa på en hel del. Ändå, din arbetstid är begränsad, särskilt om du hoppas på att kunna hålla ut år efter år. Då gäller det att välja vad du ska lägga din tid på.

Att gräva ett större odlingsland däremot är förspilld möda. En granne med traktor och plog ger ett både snabbare och bättre resultat.
Att gräva ett större odlingsland däremot är förspilld möda. En granne med traktor och plog ger ett både snabbare och bättre resultat.

Typiska exempel på bortkastad tid är handgrävning av större ytor och dikesgrävning. Precis en sån felkalkyl jag gjorde i somras. Testa att dela kostnaden för en grävmaskin med det antal timmar du skulle lägga på att gräva för hand. Gissar att du hamnar på ungefär 20 kronor i timman. Och då är det inte svårt att hitta en sysselsättning som betalar sig bättre.

Har du svårt för det kan du få jobba här för dubbla den lönen…

Det finns en snobbism i gör-det-självtanken också. Inspirerad av romantiserade tv-skildringar av lantlivet så kan jag känna att det är lite extra fint att ha gjort något själv – för hand – som man gjorde förr… Jag faller lätt i den fällan och glömmer bort att tv är det lögnaktigaste mediet. Även om det ger ett intryck av seriositet så är det i första hand underhållning och kanske i andra eller tredje hand verklighet.

Du får sällan se resultatet efter några år – bara hur mysigt det är att snickra och plantera. Och du får aldrig se den verkliga tidsåtgången. Tv är tv – men jag bor på landet och här är det verkligheten som gäller. Och i verkligheten är tid pengar.

 

5 reaktioner till “Glöm inte värdera din arbetstid”

  1. Men om man inte har några vidare pengar då är det värt att göra saker själv. Eller om de blir mer hälsosamma som att göra krämer och cerat själv av rena material utan tillsatser. Så det beror på.

    1. Självklar måste man göra sina egna avvägningar. Jag kokar tex ingen egen sylt eftersom jag hellre lägger den tiden på sånt jag kan sälja. Sen blir det ett naturligt urval eftersom man hellre gör sånt som man tycker är roligt.

  2. Tareq Taylor behöver endast 60 min, minus 20 min reklamavbrott, för att tillaga mat som serveras på en höskulle till ett 15-tal personer. Lockande, förföriskt…alla hänger med och upplever hur trevligt det är. Framför TV:n, ja! Verkligheten, har prövat, en hel dags slit med inhandling av råvaror, Systembolags besök, tillredning av mat i kök, framfraktande av mat och möbler till annat hus, loge, plockande av vilda blommor för dekoration mm. 4 personer fullt upptagna en dag för en middag för ett 10-tal personer i ”lantlig miljö” Jag håller med. Tro aldrig på det som visas i TV, hopklippt till 40 minuter.

  3. Fast det beror lite på om man har det som hobby eller arbete. Min grönsaksodling är definitivt en hobby och jag gillar att gräva och behöver den fysiska motionen. (Stackars människa ingen sylt *kliar mig i huvet*)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.