Testerna som avslöjar dina vänner

Annons
Dela gärna

Det finns massor av roliga tester på Facebook. Vem är du i Sex and the City?, Är du en äkta Göteborgare? eller Låt oss gissa din ålder. Testerna säger mycket om dig, men du kanske inte vet hur mycket de avslöjar om dina vänner.

Företagen bakom testerna håller inte nödvändigtvis på med några skumraskaffärer. De är öppna med varför de tagit fram testen – du kan läsa det i de finstilta användarvillkoren…

När du gör ett test eller använder Facebook som inloggning delar du med dig av en hel del "obligatorisk" information.
När du gör ett test eller använder Facebook som inloggning delar du med dig av en hel del “obligatorisk” information.

När du gör ett test, eller använder Facebook som en enkel inloggning på någon sajt, så godkänner du samtidigt dessa villkor. Bland annat att du låter företaget ta del av alla uppgifter om dig på Facebook. Att du lämnar ut din egen information kan kännas rätt rimligt (?) men du kanske inte är medveten om att du samtidigt går med på att dela allt du vet om dina vänner.

Annons

Jag gjorde en gång testet Är du en äkta Göteborgare? (naturligtvis med toppresultat). Det var länge sedan, men när jag kollade inställningarna på Facebook upptäckte jag att appen fortfarande ligger där och hämtar information om mig – och alla mina vänner.

Bland de obligatoriska uppgifterna som företaget samlar in finns:

 • Mina vänners relationer och intressen för sådana
 • Mina vänners arbetsplatser
 • Mina vänners utbildning
 • Mina vänners hemort
 • Mina vänners religion och politiska åskådning
 • Mina vänners anteckningar
 • etc etc

Nu vet jag inte vad företaget ska använda all information till. Antagligen riktad reklam men vem vet – jag vet inte ens vilket företag eller organisation som ligger bakom testen. Men tack vara mitt intresse för att vara en god Göteborgare finns numera alla mina vänner i ett register någonstans.

Fick ett tips: Genom att gå in under inställningar kan du reglera vilka uppgifter dina vänner kan sprida om dig.
Fick ett tips: Genom att gå in under inställningar kan du reglera vilka uppgifter dina vänner kan sprida om dig.

Nu har polisen inte samma möjligheter som anonyma företag att upprätta register. Annars kanske det vore en god idé med appen “Hur kriminell är du?”. Där kunde man få mängder av kriminella Facebook-användare registrerade, inklusive deras nätverk.

Verkar det här otroligt? Kolla själv. Gå in under Facebooks Applikationsinställningar så kan du själv se vilka appar som ligger och läcker information om dig och dina vänner.

Du kan också ta bort de appar du inte har förtroende för. Själv har jag gjort en rejäl utrensning. Fast lita inte på att allt försvinner: “Observera att Är du en äkta Göteborgare fortfarande kan behålla den information du har delat.”

Vill du ta bort den informationen också uppmanas du att ta kontakt med företaget. Men det ges ingen information om vilket det är – bara ett anonymt kontaktformulär där du kan beskriva ditt problem. Så lycka till.

Så mycket hjälp får man inte heller om man vill hitta företaget bakom testet via Facebook.
Så mycket hjälp får man inte heller om man vill hitta företaget bakom testet via Facebook.
Annons

2 reaktioner till “Testerna som avslöjar dina vänner”

 1. Nu har du ju redan beställt kalk. Men du kunde ju ha odlat potatis första året. Lämpligt ph för päror är ju 5,5 och sannolikt hade du höjt kvävehalten om du också nästa år odlat ärtväxter. Ja det var ett litet tips i all välmening. Tack för tipset på uggleholken. Du har väl sannolikt miljö för fladdermöss i uthusen annars går det ju utmärkt att även bygga holkar för dessa nyttiga djur.
  Sten-Åke

  1. Hade faktiskt de tankarna, men fick tipset att gräva ner några potatisar först och kolla. Tyvärr var de fulla av knäpparlarver, så potatisen fick avvakta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.