Söndagsfilmen: Veganerna och honungen

Söndagsfilmen kommer en dag för sent den här veckan eftersom jag var bortrest i helgen. Den här gången handlar filmen om veganernas syn på biodling.

Jag träffade en vegan i helgen och kunde inte låta bli att diskutera biodling. Ur mitt perspektiv är biodling något av det mest fredliga och djur-/natur-vänliga man kan ägna sig åt. Veganerna har en annan bild…

Sen kan man inte dra alla veganer över en kam – eller så kan man det när det gäller synen på biodling. Det verkar vara en mörk bild som målas upp av oss biodlare på olika veganforum. Och okritiskt verkar alla tro på nidbilden.

Därför har jag i den här filmen försökt bemöta argumenten om hur illa bina behandlas, hur de hålls i fångenskap och dödas för att jag ska komma år deras honung.

4 reaktioner till “Söndagsfilmen: Veganerna och honungen”

  1. Jag misstänker att veganen du pratade med sett på nån bi-dokumentär om hur det går till på biodlingar i Amerika (de är inte snälla mot bina). Jag tvivlar inte på att hobbybiodlare tar hand om sina bin och vill att de ska ha det bra. Men som vegan vill jag ändå inte ta deras honung eftersom houngen är till för bina och inte människorna. Vill inte stjäla deras mat. Sedan så tycker jag det är hemskt hur drottningarna blir behandlade med inseminering också. Biodlare är inte onda människor, det tror jag verkligen inte, men att konsumera honung när jag likväl kan äta något annat går inte ihop med min etik som vegan. Hoppas det var ett vettigare svar

    1. Tack för svaret. Men där har vi väldigt skilda synsätt. Jag ser det som ett samarbete där jag ser till att bina får bästa möjliga förutsättningar med bostad, skydd och extra mat när naturen är mot dem. I gengäld får jag del av deras överflöd. Jag har svårt att se vem som skulle tjäna på ett jordbruk utan kor, höns och bin till exempel. Hur djuren skulle få det bättre genom att inte existera. Min främsta invändning mot veganismen är att den verkar dra generella slutsatser utifrån de värsta exemplen på djurhållning man kan hitta.

  2. Japp, världen blir så mycket enklare att leva med om det inte finns gråskalor och allt kan förklaras som rätt och fel utifrån moraliska principer som man inte behöver realitetsanpassa (t ex till svenska flodkräftor). Själv tycker jag det är barnsligt och dessutom farligt eftersom ungdomarna uppenbarligen inte är förmögna till kritiskt tänkande och den minsta källkritik. (Det är nog svårt att ta vinteröverlevnaden blir bättre på utfodrade bin än på bin som skall lever på honung.)

  3. @Linnea, är inte allt en konkurrens oavsett vad vi skulle äta? Hur många ”skadedjur” är det inte som försöker äta våra grödor? Oavsett diet så tar vi mat från någon annan. Vart går gränsen? För en ekologiskt rättvis värld så skulle vi behöva odla/föda upp vår mat någon annanstans än på jorden för att inte konkurrera om utrymmet och maten. Skulle vi låta djuren ha fri tillgång till odlingar och öppna våra hagar så skulle nästan alla människor svälta ihjäl. Det är ju klart att det finns dålig djurhållning och oetiska odlingar osv i världen. Jag anser att det är detta som är problemet, inte att vi, som Anders skriver, tar hand om våra djur i utbyte mot vad dom har förädlat. Det är inte som att man svälter ihjäl dom, Anders tex är lika mån om att dom ska överleva som att han ska få honung även nästa år. Bina hade dött eller flyttat om dom inte tyckte att Larslunds stadshotell var att föredra. Men man kanske kan se det från olika håll förstås, symbios eller elakt utnyttjande? Jag tvivlar på att en ko skulle klara sig länge i det vilda idag, men å andra sidan skulle inte vi det heller. Utnyttjar djuren oss att ta hand om dom, få mat och sköta om dom varje dag? Tänk vad olik värld vi hade levt i om komjölken hade varit bitter.
    Jag säger inte att det finns ett etik och miljöproblem i världen, bara att problemet är en bra bit från gårdar som Larslund. Om alla levde som Anders och hans likar så skulle vi ha väldigt mycket färre av dagens problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.