66 burkar honung tappade

Det tar en stund att blanda ihop drygt 30 kilo honung med ympen. Jag har en elektrisk visp som jag brukar köra i 17 kiloskärlen, men det sista gör jag för hand så jag ser vad som händer.
Det tar en stund att blanda ihop drygt 30 kilo honung med ympen. Jag har en elektrisk visp som jag brukar köra i 17-kiloskärlen, men det sista gör jag för hand så jag ser vad som händer.

Eftermiddagen ägnades åt att tappa honung på burk. Känns skönt att vara igång med produktionen och jag har redan beställningar på min lokala honung.

I måndags satte jag en ymp och i dag var det dags att ympa resten av den nyslungade honungen. Eftersom jag jobbar i liten skala är det rätt lagom att göra klart drygt 30 kilo per omgång. Det går att köpa större kärl men eftersom jag hanterar allt för hand får man tänka på ryggen.

Ett 30 kilos kärl med honung är ungefär vad jag kan hantera på ett vettigt sätt. Att lyfta är bara ett problem, ett annat är att kunna blanda ut ympen i kärlet så att den blir jämnt spridd. Får man inte ut den ordentligt så kommer honungen att kristallisera ojämnt och delar av den kommer att kännas grusig av kristallerna.

När man tappar är det viktigt att hålla koll på nivån. Skulle man överfylla en burk blir det ett elände av honungskladd.
När man tappar honung är det viktigt att hålla koll på nivån. Skulle man överfylla en burk blir det ett elände av honungskladd.

Att tappa honung på burk har jag numera rätt bra rutin på. Men det är svårt att få jämn nivå i burkarna. Jag använder halvkilosburkar men majoriteten hamnar på 510-520 gram. Hellre bjuda på några gram än att någon kund ska känna sig lurad.

Den honung som jag producerar här på gården kommer inte med till några sommarmarknader. Ungefär hälften säljer jag direkt från gården och resten kommer med på julmarknaderna. Sommartid finns det alldeles för många som säljer honung till underpris. De tycker det är roligt med bin och vill inte ta betalt för sitt arbete. Då är det inte lönt att konkurrera för oss som försöker få en inkomst från bina.

Därför är det många biodlare som säljer direkt till uppköpare istället. Lägre pris – men man slipper allt jobbet med burkar och etiketter – så räknar man in tiden är det en lönsammare affär. Men inte lika roligt.

 

8 reaktioner till “66 burkar honung tappade”

 1. Riktigt spännande, tänk vad mycket det finns att lära. Jag hade aldrig tidigare hört talas om ympar för honung.

 2. Intressant! Har aldrig tänkt på hur honungen ”kommer i burkarna”. Antar att din honung är fast, men det finns flytande honung att köpa i affären. Hur behandlar man den för att den skall bli flytande?

  Undrar Birgitta

  1. Honungen är flytande när man tar den från bina – sen kristalliserar all svensk honung olika snabbt beroende på vilken nektarkälla den kommer ifrån. Den flytande honung som finns i butik är importerad. Du kan göra honungen flytande genom att smälta den den smälter vid ungefär 40 grader. (Märker att jag nog ska skriva ett helt inlägg om detta – en hel vetenskap)

 3. Hej!
  Jag har nu gjort en ympsats enligt ekobimetoden men blir nu lite orolig att att min honung från fjol som jag använt har blivit bagerihonung, den är svalt förvarad under vintern och normaltemperatur under sommaren.
  Frågan är om jag förstör årets skörd om jag använder min egna ympsats, vad tror du?
  Mvh Håkan

  1. Om honungen blivit dålig brukar man känna en tydlig jästlukt. Men om du är orolig – köp en burk ekologisk honung och använd till ympen. Så gjorde jag första året. Det går inte åt så mycket.

 4. Intressant läsning. Gillar ditt blogg med tydliga beskrivningar. Saknar dock en sök-funktion för att hitta artiklar (eller är det jag som inte hittar det?).

  Jag är en nybliven biodlare och undrar hur mycket du tar för 500 gr honung respektive för 1 kg? Det där med prissättning är inte det enklaste tycker jag. Jag vill inte vara för billig men inte för dyr heller. Vad tar du?

  1. Jag tar 80– för ett halvkilo och 130 för ett kilo. Säljer inte på marknader eftersom det brukar finnas biodlare som säljer för billigt och inte tar betalt för arbetet. Men privat, till grannar och i andra sammanhang är det sällan någon som ifrågasätter priset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.