Eftermiddagen ägnades åt att tappa honung på burk. Känns skönt att vara igång med produktionen och jag har redan beställningar på min lokala honung.
I måndags satte jag en ymp och i dag var det dags att ympa resten av den nyslungade honungen. Eftersom jag jobbar i liten skala är det rätt lagom att göra klart drygt 30 kilo per omgång. Det går att köpa större kärl men eftersom jag hanterar allt för hand får man tänka på ryggen.
Ett 30 kilos kärl med honung är ungefär vad jag kan hantera på ett vettigt sätt. Att lyfta är bara ett problem, ett annat är att kunna blanda ut ympen i kärlet så att den blir jämnt spridd. Får man inte ut den ordentligt så kommer honungen att kristallisera ojämnt och delar av den kommer att kännas grusig av kristallerna.
Att tappa honung på burk har jag numera rätt bra rutin på. Men det är svårt att få jämn nivå i burkarna. Jag använder halvkilosburkar men majoriteten hamnar på 510-520 gram. Hellre bjuda på några gram än att någon kund ska känna sig lurad.
Den honung som jag producerar här på gården kommer inte med till några sommarmarknader. Ungefär hälften säljer jag direkt från gården och resten kommer med på julmarknaderna. Sommartid finns det alldeles för många som säljer honung till underpris. De tycker det är roligt med bin och vill inte ta betalt för sitt arbete. Då är det inte lönt att konkurrera för oss som försöker få en inkomst från bina.
Därför är det många biodlare som säljer direkt till uppköpare istället. Lägre pris – men man slipper allt jobbet med burkar och etiketter – så räknar man in tiden är det en lönsammare affär. Men inte lika roligt.