Årets första svärm

Årets första svärm har fått ett nytt hem. Men eftersom bin helst klättrar uppåt borde jag låtit dem krypa in i kupan nerifrån. men vad gör man när det regnar.
Årets första svärm har fått ett nytt hem. Men eftersom bin helst klättrar uppåt borde jag låtit dem krypa in i kupan nerifrån. men vad gör man när det regnar.

Då börjas det igen. När jag höll på att så gräs hörde jag att det var en svärm på gång. Men nu börjar jag bli rutinerad så jag visste att det inte var någon brådska.

Jag kunde så färdigt i lugn och ro medan jag höll koll på vilket håll de flög. När de väl satt sig i en gran vid vägen var det bara att avvakta. Lättast är det att ta en svärm är när de lugnat ner sig och sitter i en klunga.

Nu satt de bara några meter upp i granen så jag gjorde i ordning en hink på en lång pinne. Sen var det bara att hålla hinken under svärmen och skaka på grenen. Därefter satte jag ner hinken och lade på ett spärrgaller så att resten av svärmen kunde följa med.

Det är alltid en chansning. Får man inte med drottningen står man där med en tom hink efter några timmar. Och det var vad som hände mig. Jag åkte och handlade och när jag var tillbaka fanns det bara några döda bin och lite drönare i hinken. Ingen svärm.

Men det var bara att försöka igen. Skakade ännu hårdare den här gången och fick ner ännu fler bin. Men då började det regna. Bin är inte mycket till väderspåmän. De flyger inte gärna när det regnar och att svärma när det är ett regnväder på ingång är ingen hit.

Efter ytterligare några timmar verkade det som om jag fått med drottningen den här gången Fullt med bin som hängde i en klase under spärrgallret. Såg att en del av svärmen fortfarande satt i granen, men jag lämnade dem åt sitt öde.

Jag lyfte upp spärrgallret med tillhörande svärm och hängde ner den i en ny kupa. Nu är det bara att invänta morgondagen och se om de accepterar sitt nya hem

2 reaktioner till “Årets första svärm”

  1. Flyttar de damer som blev kvar i granen snällt tillbaks till orginalkupan, eller hittar de sin drottning?

    1. Utan drottning har de inga utsikter att överleva, så när regnet slutade flög de hem igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.