Bina är oresonliga

Mina bin verkar inte trivas. Eller så trivs de så bra att förökning är deras främsta prioritet.
Mina bin verkar inte trivas. Eller så trivs de så bra att förökning är deras främsta prioritet.

Nu har jag haft bin i drygt en månad och det har visat sig vara betydligt mer arbetskrävande än jag trodde. Och då har jag inte ens börjat ta hand om honungen.

Under de gångna veckorna har jag fått fyra svärmar. Två har jag lyckats fånga men igår flydde två svärmar till skogs. Då har jag ändå gjort vad jag kunnat för att behålla dem.

Jag har sett till att de har gott om plats. Yngelrum på två lådor och gott om utrymme i skattlådorna för honungen. Jag har regelbundet gått igenom kuporna och skurit bort svärmceller. Med andra ord pysslat om dem så gott jag kunnat. Men jag har inte lyckats få dem att ta reson.

Kanske hundra tusen bin har bestämt sig för att flytta. Har konsulterat min granne som hade bin en gång i tiden och han säger att det är naturligt och att man får vänta sig åtminstone en svärm per samhälle och år.

I biboken å andra sidan står det ”hoppas att du någon gång får uppleva en svärm”. Jag har fått mitt lystmäte. Är numera ganska trött på att klänga runt i träd med bidräkt och diverse redskap. Vet inte om jag kanske skulle byta drottningar, men de jag har är i alla fall fromma. Har ännu inte blivit stucken i alla fall.

Så nu sitter jag i alla fall med fem samhällen. Och en nyinskaffad honungsslunga. Det blev en fyra ramars med självvändande innerkorgar. Inte helautomatisk alltså, men med korgar som vänder inne i maskinen när du slungar honungen. Så man slipper kladda med att vända på ramarna.

Så fort hönshuset är klart ska jag ta itu med slungrummet. Mitt starkaste samhälle – A-kupan – har redan fyllt en skattlåda och övriga är på god väg. Hade de inte lagt så mycket energi på att svärma hade de nog varit dags att skatta dem också.

4 reaktioner till “Bina är oresonliga”

  1. Du skulle kunna sätta spärrgaller i botten. Det är absolut inte optimalt, men tills du har kommit på orsaken och kunnat åtgärda den, så kan de ju vara ett alternativ.

    Du spärrar då tyvärr även drönarna. Alternativt kan du väl sätta drottningen i spärrbox – även som en del av varroa-bekämpning. Det borde också kunna hjälpa, men det har inte jag provat.

    Jag använde metoden förra året, som var mitt första, tyvärr med en liten komplikation. Svärmar fick jag i alla fall inte.

    1. Tack för tipset hade inte tänkt på den möjligheten, men det är som du skriver inte optimalt. Jag kommer att avvakta lite och hoppas svärmlusten avtagit nu.

  2. Hej! Enligt min sambo som är biodlare (och som själv jagat svärmar!) är det bästa att göra avläggare när man ser svärmceller. Bina har svärmlusten och det går inte stoppa, men gör man en avläggare slipper man iaf att jaga svärmar. Vad jag förstår så kan ju sedan ett drottningbyte vara bra för att få mer svärmtröga bin.

    1. Tack för tipset. Tror själv att det är dags för drottningbyte, det här svärmandet är inget man vill avla på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.