Svärmen fångade sig själv

När jag hörde svärmen gick jag för att hitta den, och då satt den redan på kupan som var tänkt att bli deras nya hem.
När jag hörde svärmen gick jag för att hitta den, och då satt den redan på kupan som var tänkt att bli deras nya hem.

Varje år vid den här tiden brukar jag få en eller två svärmar så jag hade gjort i ordning en kupa så den var klar när jag fångat en svärm. Men ibland har man tur.

I vanliga fall brukar svärmen sätta sig i något träd – ibland alldeles för högt upp – så det blir att försöka få ner den i en hink. Sen sätter man hinken med spärrgaller över i skuggan, och om man fått med drottningen kommer hela svärmen att söka sig dit.

 

Är drottningen inte med flyger bina iväg och man får försöka igen .

Jag öppnade flustret fullt och efter någon timme hade alla bina krupit in och börjat göra sig hemmastadda.
Jag öppnade flustret fullt och efter någon timme hade alla bina krupit in och börjat göra sig hemmastadda.

Den här gången satte sig svärmen på den kupa jag gjort i ordning. Trots att flustret var stängt måste de ha känt vaxlukten och insett att det var en bra bostad. Så det var bara att gå fram till kupan och öppna flustret. Någon timme senare hade alla bina krupit in.

Bina är fredliga när de svärmar. De låter mycket men är inte aggressiva, de har annat att tänka på. Så jag behövde bara huvan, inga handskar och ingen rök.

Nu återstår bara ett problem och det är flytten av det nya samhället ner till de andra. Bina har redan lärt sig var de bor, så om man flyttar kupan tio meter så kommer många att flyga fel. Ett knep jag ska testa är att sätta en glasskiva framför när kupan är flyttad under natten.

Teorin (och flera andras praktik) är att bina då måste skaffa en ny inflygningsrutt och då lär sig den nya placeringen. Viktigt är att glasskivan måste vara på plats när de flyger ut på morgonen så de direkt lär sig den nya placeringen.

Bara att hålla tummarna för att det fungerar.

2 reaktioner till “Svärmen fångade sig själv”

  1. Lustigt! Har ingen koll på biodling själv, men tycker det verkar trevligt. Hörde nån gång på nåt program att man kan flytta dem två kilometer men inte tjugo meter och att man då skulle ha en plats ett par kilometer bort och flytta dem dit först för att sedan flytta dem till den tänkta platsen. Stämmer det?

    1. Det stämmer, bina har sina flygrutter hem till kupan och passerar de ett känt landmärke faller de in på den gamla rutten och flyger dit kupan stod tidigare. De kommer ihåg rutterna ungefär tre månader så det går inte bara att flytta kupan en kort tag. Men kommer de till ett helt nytt ställe orienterar de sig snabbt där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.