Din guide till livet på landet

7 tips för att köpa avelsägg säkert

Ser avelsdjuren friska och rastypiska ut ökar chansen till att göra ett bra köp.
Ser avelsdjuren friska och rastypiska ut ökar chansen till att göra ett bra köp.

Att köpa avelsägg är alltid en risk. De senaste åren har jag både köpt och sålt avelsägg många gånger. Än så länge har jag bara positiva erfarenheter av att men det finns en del risker som går att undvika.

 1. Kolla säljaren – nästan alltid vill säljaren ha betalt i förskott och det är en risk för köparen. Det finns oseriösa säljare och även bedragare som upptäckt handeln med avelsägg. Helst vill jag ha en säljare med hemsida som beskriver sin djurhållning och har bilder på föräldradjuren. Hemsidan är ett tecken på att säljaren är seriös och har långsiktiga ambitioner med sin avel. Det minsta man kan begära är nytagna bilder på avelsdjuren. Jag skulle aldrig köpa avelsägg via en anonym annons, särskilt när det gäller dyrare mer exklusiva arter. Kolla telefonnumret så det stämmer med vad säljaren uppger.
 2. Väl förpackade ägg ökar chansen för ett gott kläckresultat. Men att köpa avelsägg med frakt är alltid en risk.
  Väl förpackade ägg ökar chansen för ett gott kläckresultat. Men att köpa avelsägg med frakt är alltid en risk.

  Undvik posten, om det är möjligt. Säljaren kan aldrig ta ansvar för hur Posten/DHL/Schenker etc hanterar paketen så det är en risk som köparen alltid tar. Varje frakt är en risk så om det är möjligt, hämta äggen själv. Det kan vara värt en bilresa och kan göra underverk för kläckresultatet.

 3. Kolla med säljaren hur många ägg hon får i veckan. Helst ska det vara betydligt fler än du beställer så att hon kan välja ut de som ska gå i avel. Inte för stora eller för små och det ska också finnas tillräckligt stort urval för att ha bra färg på alla äggen.
 4. Undvik helst att köpa avelsägg under den kallaste vintern eller hetaste sommarmånaderna. Risken att äggen utsatts för extrema temperaturen är större då. Både när äggen plockas och under transporten. Om äggen skickas kan du aldrig veta om lastbilen står parkerad över natten i många minusgrader eller om den står i het sommarsol medan chauffören äter lunch.
 5. Kolla med säljaren hur äggen packas och be henne gärna skicka en bild på de packade äggen innan de skickas. Jag har bara goda erfarenheter av packade ägg och har bara en enda gång fått ett skadat ägg. Men en fråga skadar inte.
 6. Om man låter äggen vila ett dygn innan man lägger dem i kläckaren så får äggsnoddarna en chans att räta till sig.
  Om man låter äggen vila ett dygn innan man lägger dem i kläckaren så får äggsnoddarna en chans att räta till sig.

  Låt äggen vila svalt i ett dygn efter transporten så att äggsnoddarna kan lägga sig till rätta. Bäst är att förvara dem i runt 16 grader. Kylskåpsförvaring kan skada äggen och är temperaturen över 18 grader finns en liten risk att de börjar utvecklas.

 7. Har säljaren koll på befruktningsgraden? Seriösa säljare vet hur många avelsägg som är befruktade och ser det på sina egna matägg. Att man har ett bra förhållande mellan antal hönor och tuppar är ingen garanti.
Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter