Katter på vintern

Nyfikenhet är något som präglar båda mina katter – finns det ett hål ska man krypa in, finns det ett träd ska man klättra upp.
Nyfikenhet är något som präglar båda mina katter – finns det ett hål ska man krypa in, finns det ett träd ska man klättra upp.

Marlon och von Dallas är bekväma – som de flesta katter. Men inte så bekväma att de stannar inne hela vintern. Kyla är inget större problem – så länge de kan värma upp sig när de vill.

Tack vare kattluckan kan de komma och gå som de vill och de är ute nästan varje dag (natt) oavsett väder. Skillnaden märks mest i tid. Vintertid spenderar de betydligt mer tid inomhus och kommer alltid in varje dag. Under den varma årstiden kan framförallt Marlon vara försvunnen en eller två dagar – då sover han ute i ladugården vilket säkert är mer spännande.

Traktorn är ett av favorittillhållen. En bekväm stoppad stol, skyddat läge och stora rutor så de kan hålla koll på omgivningen. Jag brukar alltid lämna ett fönster öppet.
Traktorn är ett av favorittillhållen. En bekväm stoppad stol, skyddat läge och stora rutor så de kan hålla koll på omgivningen. Jag brukar alltid lämna ett fönster öppet.

Är det däremot kallt och blåsigt så föredrar båda att ligga och slumra inomhus. De har den möjligheten till skillnad från många förvildade katter. Har man såna i närheten kan man bygga små hus åt dem av cellplast så de har möjlighet att värma sig när det är riktigt ruggigt ute. Bygg inte för stort utan bara tillräckligt för att en eller två katter ska kunna tränga ihop sig. Och undvik rådet att lägga dit gamla filtar. Gör du det måste du byta dem regelbundet eftersom de drar åt sig fukt när katterna går ut och in. Ett bättre alternativ är halm – om man har tillgång till det.

Bara när det är riktigt ruggigt väder stannar de inne på heltid. Men även då brukar de göra korta utflykter på altanen.
Bara när det är riktigt ruggigt väder stannar de inne på heltid. Men även då brukar de göra korta utflykter på altanen.

Ett annat problem för hemlösa katter är mat och vatten. När kylan kommer behöver de mer mat för att hålla sig varma och det kan vara svårt att hitta vatten att dricka om det är riktigt kallt.

Mina katter har ett jobb – och det är att hålla efter mössen. Har man utekatter så kommer de tyvärr att ta en och annan fågel också. Men här verkar de ta ungefär sju möss eller sorkar för varje fågel. Så jag tycker det känns rätt rimligt ändå.

3 reaktioner till “Katter på vintern”

  1. Vår katt, en norsk skogkatt vid namn ”Mannen”, tillhör nog de privilegierade.Egen personal som ser till att restaurangen alltid är öppen, dygnet runt.Vinterpälsen borstas varje dag för undvikande av tovor.Dörrar öppnas och stängs när det behagar honom. Ut och in, närhelst på dygnet.

    Grannfastigheterna bjuder på buffébord med alltid närvarande gästande småfåglar som han lätt kan bärga hem när han är upplagd för jakt. Ibland riktiga vintergodbitar som Domherrar och Sidensvansar. Inte bara små magra mesar.Till grannfruarnas förtrytelse. En och annan hink med kallvatten över pälsen verkar han stå ut med. Det kan det vara värt.
    Sex likasinnade grannkattor, Ljungberg, Zlatan, Tyson, Mamma, Ringo och Tickitick gör att ingen kan ifrågasätta hans framfart. Alla är lika delaktigt skyldiga till dråpen av de små bevingade buffégästerna.

    Min granne, som saknar katt, sa en dag att skulle han få välja ett liv efter döden, skulle han föredra ett liv som kastrerad hankatt på Källhusvägen i Örnsköldsviks kommun. Kanske ett gott val.

    1. Mina tar faktiskt mest möss. Tror de tycker det är för fjädrigt med småfåglar. Men jag tror också att ett kattliv med utevistelse är det bästa alternativet till det liv jag har i dag. Kanske lite mer riskfyllt med tanke på bilar och räv – men så mycket roligare.

  2. Japp även jag har kommit fram till att huskatt -steriliserad hona hade nog varit mitt val- är det optimala livet om man fick välja. Det där med möss eller fåglar är nog olika från katt till katt. Herrn som sover på soffan här är tyvärr nog rätt bra på båda. Jag har inte haft en enda mus inne sedan han flyttade in, men sädesärlorna har tyvärr också försvunnit gräsmattorna. Vilket är surt tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.