En kattlucka gör livet enklare för alla

När man monterat en kattlucka kan man tejpa upp den de första dagarna. Så vänjer sig katterna snabbt vid att använda den vägen. Marlon nosade lite på nymodigheten – sen var det som om den alltid suttit där.
När man monterat en kattlucka kan man tejpa upp den de första dagarna. Så vänjer sig katterna snabbt vid att använda den vägen. Marlon nosade lite på nymodigheten – sen var det som om den alltid suttit där.

Nu har Marlon och Dallas fått en egen ingång – en kattlucka. Sen de blev utekatter har det varit en del springande i dörren men nu får de sköta in- och utpassager på egen hand.

Kollade runt en del inan jag bestämde mig för vilken kattlucka jag skulle ha. Finns massor av modeller men jag körde på en dyrare variant som kan läsa katternas chip. Nu är mina katter inte chippade än men med den här kattluckan har jag möjlighet att få kontroll på kattluckan om jag börjar få in objudna gäster.

Lite borrande och sågande blev det, men det var ändå ett enkelt jobb att montera luckan.
Lite borrande och sågande blev det, men det var ändå ett enkelt jobb att montera luckan.

I Sverige kostar en sån här kattlucka runt 1400:- men jag beställde från tyska Zooplus och fick kattluckan för 759:- inklusive frakt. Tog några dagar att få hit den, men det funkade i alla fall.

Monteringen gick på någon timme, plus någon timme till för funderande på hur jag skulle göra. Valde att sätta luckan i dörren. Mindre åverkan och enklare än att sätta en kattlucka genom husväggen.

Det följde med en mall så det var bara att rita ut på dörren var luckan skulle vara. Sen borrade jag hål innanför strecken och sågade ut med sticksåg.

Nu kör jag kattluckan utan batterier. Det går att välja fyra manuella lägen: helt stängd, helt öppen, endast inpassage eller endast utpassage. Bra sätt om man vill hålla koll på katterna.

När katterna bli chippade har man automatik också. Då släpper kattluckan bara in katter med chip som är registrerade. Registreringen ska vara enkel. Man sätter kattluckan i inlärningsläge och nästa chip som passerar lagras. Då gäller det bara att få katterna genom luckan en i taget. I automatläget är luckan alltid öppen för utpassage. Om någon annan katt skulle smita in precis efter den chippade så ska den ha en möjlighet att ta sig ut. Om man har både inne- och utekatter finns det en variant där du kan ha olika inställningar för olika katter.

Marlon och Dallas accepterade sin kattlucka direkt. Så fort den var på plats var de framme och nosade – sen hoppade de igenom som om den alltid suttit där. Men det var när den var öppen. Med stängd klaff behövde Dallas lite tid för att lära sig använda kattluckan.

2 reaktioner till “En kattlucka gör livet enklare för alla”

  1. Vilken lyckans dag för katterna, nu kan dom gå ut och in precis som dom vill. En riktig lyx för katter. 🙂

    1. Har tagit luckan till nästa steg nu. Katterna har lärt sig att de kan öppna en stängd lucka genom att putta på den. Krävdes lite instruktion, men de fattade snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.