Dags att utöka biodlingen

Efter att ha fått lite rök kröp bina ner. Tunga och bra lådor med mycket bin.
Efter att ha fått lite rök kröp bina ner. Tunga och bra lådor med mycket bin.

Det har varit bra fart på bina trots det kyliga vädret. Idag gick jag igenom kuporna, satta skattlåda på två samhällen och delade två. Den lite svagare C-kupan hade dött ut.

Testar mina nya frigolitlåtdor som skattlådor i år. Tror att det kan spara ryggen endel.
Testar mina nya frigolitlåtdor som skattlådor i år. Tror att det kan spara ryggen endel.

A-kupan Bra fart på bina. De har varit lite argsinta av sig men med fungerande pust var det inga problem att gå igenom kupan. Bra yngelsättning och båda lådorna fulla med bin. Lade på spärrgaller och tredje lådan.

B-kupan Snälla och fromma bin. Gott om yngel och båda lådorna fulla med bin. Delade samhället: Hälften kvar i B-kupan tillsammans med en ny låda med utbyggda ramar. Andra hälften heter numera F-kupan.

C-kupan Samhället dött, trots att det finns hyfsat med både honung och pollen. Gott om yngel var det också men det satt döda bin lite varstans på mellanväggarna. Inga mängder dock. Lyfte undan hela samhället för att inte blanda ihop det med de andra kuporna.

D-kupan fick också en skattlåda.
D-kupan fick också en skattlåda.

D-kupan Den svärm jag sköt ner från björken. Starkt samhälle med bra tillväxt. Satte på spärrgaller och en skattlåda med hälften utbyggda ramar.

E-kupan  En av förra årets fångade svärmar. Bra fart i kupan och fullt med bin, yngel och mat. Delade samhället och den nya delen är numera G-kupan. Båda fick en andra låda med utbyggda ramar.

F-kupan Delat samhälle på två lådor från B-kupan. En låda med bin, yngelceller och mat och en låda utbyggda ramar.

G-kupan består av hälften av bina från C. Kom på att jag inte hade tak så det räckte, em garderobshylla får duga så länge.
G-kupan består av hälften av bina från E. Kom på att jag inte hade tak så det räckte, em garderobshylla får duga så länge.

G-kupan Den nya delen från E är numera G-kupan. Båda fick en andra låda med utbyggda ramar.

4 reaktioner till “Dags att utöka biodlingen”

  1. Åh vad roligt det låter. Kan knappt bärga mig till våra bin kommer runt midsommar. Det första vi kommer få göra är att testa dela ett samhälle, kommer bli spännande. Vi hade först tänkt dela båda som vi köper så att vi får fyra. Men pga tidsbrist (tar ju rätt lång tid att bygga lådor och ramar) blir det bara att vi delar det ena. Hur många har du tänkt dig i slutändan?

    1. Hoppas ni har bättre syn än jag, eller får märkta drottningar. För mig är det rätt hopplöst att hitta henne bland 40000 kollegor.

        1. Jag tänkte inte på det heller, men eftersom drottningarna märks med en fläck som har olika färg olika år så är det ett bra sätt att hålla koll på hur gammal drottningen är – och hitta henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.