Vaktelägg nya stapelfödan

Nu börjar vakteläggen samlas på hög och det är dags att prova ut mina favoritrecept.
Nu börjar vakteläggen samlas på hög och det är dags att prova ut mina favoritrecept.

Sedan någon vecka tillbaka har jag regelbunden tillgång till vaktelägg. Nästa projekt är att hitta bra tillagningsmetoder.

Det är nu drygt två månader sedan mina vaktlar kläcktes och de har kommit väl tillrätta ute i ladugården. Men nu är det dags att bygga deras sommarställe utomhus.

 

Enklast och troligen trevligast för vaktlarna är att bygga det på gräs, men jag är lite osäker på hur det ska gå att leta upp äggen i gräset. Redan i burarna kan de spräckliga äggen vara svåra att se.

Första testen var stekta vaktelägg, gott – men med kryddor och kaviar var det ingen större skillnad från hönsäggen.
Första testen var stekta vaktelägg, gott – men med kryddor och kaviar var det ingen större skillnad från hönsäggen.

Jag får ungefär tio ägg om dagen från ett dussin honor och i vikt motsvarar det ungefär två hönsägg. Märkte ingen större skillnad i smak på de stekta äggen – men med salt, peppar och kaviar var det kanske inte att vänta.

I morgon ska jag börja koka äggen – men har fått olika bud på hur länge. Men mellan 2:30 och 4:00 minuter ska det i alla fall vara för hårdkokta ägg.

Håller på att samla på mig lite recept också. Det mest spännande hittills är Scotch Eggs – man hårdkokar äggen, sveper in dem i korvsmet och panering. Till sist friterar man hela härligheten. Vanligtvis görs de med vanliga hönsägg – men vaktelägg blir nog ännu bättre.

Vad jag upptäckt hittills är att de är svårare att knäcka än hönsägg. Skalet är inga problem, men ägghinnan på ett vaktelägg är riktigt seg. Så jag har börjat knäcka dem med kniv.

Det är roligt med mat från gården – och när det låter lite exklusivt dessutom är det ännu roligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.