Byta fönster på huset

Spröjsade fönster inifrån
Spröjsade fönster
Visst ser de gamla fönstren pittoreska ut men jag tror inte man kommer att märka skillnaden. Som huset ligger syns gavelfönstren väldigt lite.

Nu har jag gjort en beställning på nya fönster till husets kort sidor. Det bli inte billigt men allting har ett pris. Jag räknar med att ett fönsterbyte kommer att göra livet något enklare, och spara energi.

Idag har jag gamla spröjsade fönster med handblåsta rutor. Fina att titta på utifrån men att hålla på med klistrandet varje höst och vår blir lite tradigt. Dessutom är det ett kraftigt kallras på vintrarna. Även om jag klistrat dem efter alla konstens regler.

Spröjsade fönster inifrån
Förutom bättre isolering får jag fönster som går att öppna året runt. En litet kvalitetsvinst att kunna vädra även vintertid.

Det finns ett antal företag som byter fönster – men jag är inte så förtjust i deras aggressiva säljteknik. Då känns det tryggare att beställa från det lokala byggvaruhuset.

Kostnaden för att byta fyra fönster – dubbelluft ca 1×1 meter blir 34000  med rotavdrag. Men då ingår nästan allt. Jag ska ta hand om de gamla fönstren (tänker använda dem till nya projekt) och måla foder på utsidan. Jag har också lagt till en klausul om att det ska vara helt färdigt senast den siste oktober.

Fanns flera fönsteraternativ att välja på men att lägga till ytterliga 20000 för att få äkta spröjs känns inte försvarbart. Nu byter jag fönstren på husets gavlar och renoverar de gamla fönstren på långsidorna.

Räknar med att sköta den renoveringen själv. Har fått en offert på fönsterrenovering men de ville ha 3000 per fönster med rot-avdrag. Och det kändes lite saftigt.

4 reaktioner till “Byta fönster på huset”

    1. Tack för länken, håller med om innehållet i stort men tycker ändå jag gör en bekvämlighetsvinst när jag får några fönster som går att öppna även vintertid.

  1. Hejsan! Håller helt med Karin. Det går nästan alltid att renovera gamla fönster o därmed få fönster med bättre kvalitet än du någonsin kan köpa idag.
    Älskar dina inlägg om hönsen! De verkar ha egna viljor så det räcker o blir över. Förstår att de vill vara inne när de har det så fint.

    1. Visst går de gamla fönstren att renovera. Håller just nu på med fönstren på husets långsidor. Rent ekonomiskt blir det heller ingen vinst med att byta fönstren. Enligt mina beräkningar kommer jag att spara runt 500 kronor per år på att byta fönstren på kortsidorna – så någon förtjänst kommer jag inte att göra. Att jag ändå valt att byta fönster är en bekvämlighets och säkerhetsfråga. Jag slipper kallraset när det är tjugo minus, jag kan öppna och vädra även vintertid och skulle det börja brinna kan jag hoppa ut genom fönstret. De senaste vintrarna har jag stört mig lite på att vara inklistrad i sex månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.