Dags att klistra fönster

Att klistra fönster är något jag aldrig sysslat med innan jag skaffade gården. Visste inte heller när det är dags att börja – men när enkelfönstren är våta av kondens på nätter gissar jag att det är dags.

Nästan alla fönster på gården består av öppningsbara ytterfönster med enkelglas och innanför dessa sitter lösa spröjsade innerbågar. Vintertid har man båda fönstren uppe för att hålla värmen men, under den varma årstiden kan man plocka ner innerbågarna så att det går att höra fågelkvittret genom rutorna.

Vänstra fönstret på plats. Klisterremsor, en skål med ljummet vatten, fönstervadd och en sax för att klippa lagom längder vadd med är allt som behövs.

När jag skaffade gården var alla fönstren klistrade och lat som jag är har jag bara plockat ner innerfönstren på de fönster jag brukar öppna. Dels är det ett litet projekt att få loss fönstren och sen har man problemet med att förvara 20 lösa fönster utan att de skadas.

Det var lite svårt att hitta klisterremsor till en början. Ett experiment med att använda maskeringstejp i stället slog inte väl ut. Tejpen fastnar och när den väl lossnar har färgen en tendens att följa med. Klisterremsor är överlägsna. Jag upptäckte att de faktiskt fanns i min vanliga mataffär, Ica i Vingåker.

Klisterremsorna är bara att mäta ut ungefärligt och så doppar man dem i ljummet vatten. Tryck remsan mot skarven mellan fönster och fönsterram och se till att den överlappar så det blir tätt. Sen är det bara att fortsätta klistra runt fönsterskarvarna. Klistra både ytterfönster och innerfönster. Skulle de komma lite snett är det bara att justera, så länge de är blöta är de flyttbara. Sen när man ska ta ner dem igen är det bara att blöta remsan med en svamp – efter någon minut lossar den lätt utan att lämna rester efter sig. Oftast.

Ni som kommer ihåg Strindbergs ”Ett drömspel” från skolan kanske minns frasen ”Jag klistrar, jag klistrar”… Den har fått en djupare innebörd för mig nu.

Längst ner mellan ytter- och innerfönster lägger man fönstervadd. Är inte helt säker på vilken funktion den fyller. Kanske motverkar den kallras eller så suger den upp fuktighet för att det inte ska bildas kondens på rutorna. Hur som helt ser det trevligt ut.

Och nu ska jag inte klistra mer. Jag är redo för vintern.

2 reaktioner till “Dags att klistra fönster”

  1. Väcker minnen. Min mormor brukade pryda fönsterbadden med eterneller/prydnadsflugsvampar.

    1. Finns de som använder vitmossa också, men då ska man köra den i mikron först. Om man inte vill ha ett rikt djurliv mellan fönstren förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.