Din guide till livet på landet

22 bästa serierna på HBO Nordic 2018

Uppdaterat 2019-10-14 Mina kulturella inslag kommer mest från HBO. Här är de 22 bästa serierna just nu och av dem är några av den kalibern att de helt enkelt inte får missas. Nu med nionde säsongen av Walking Dead!

(Det här inlägget uppdateras regelbundet.)

Sjunde säsongen av Game of Thrones har börjat och serierna har nu lämnat böckerna bakom sig. Vad som helst kan hända. Bild: HBO Nordic
i sjunde säsongen av Game of Thrones har serien lämnat böckerna bakom sig. Vad som helst kan hända. Bild: HBO Nordic

1. Game Of Thrones

(HBO-serie, åtta säsonger – Betyg på Imdb: 9,4/10)

Den episka sagan efter RR Martins böcker rullar på och nu nu är det bara ett par avsnitt kvar på säsongen. Game Of Thrones är på många sätt en oerhört brutal serie och den högljutt kritiserade våldtäktsscenen är en bagatell jämfört vad andra råkar ut för. Ändå har den fantastiska kvalitéer, djupgående personskildringar och överraskande vändningar. Har man läst böckerna har man ändå stort utbyte av den som avviker precis lagom mycket för att hålla spänningen vid liv även för oss. Som en extra bonus är mina båda favorithjältar i serien kvinnor: Arya Stark och Daenerys Targaryen. Sista avsnittet gjorde inte alla nöjda – men vem trodde det?

2. The Wire

(HBO-serie, samtliga fem säsonger – Betyg på Imdb: 9,3/10)

Jag har sett många polisserier men The Wire är den bästa, alla kategorier. Trots många av genrens standardelement som den försupne detektiven, den korrupta polischefen etc  sätter The Wire ihop elementen på ett både trovärdigt och nyskapande sätt. Den ger en dyster bild av ett korrupt Baltimore där alla förr eller senare blir ertappade med fingrarna i syltburken. Även de som har hederligheten som sitt främsta mål. Ett av HBO:s verkliga lyckträffar och då har de ändå gjort en hel del fantastiska serier. Se till att se de remastrade versionen med bild i toppkvalité.

3. Band Of Brothers

(HBO Nordic har hela miniserien – Betyg på Imdb: 9,5/10)

De tio avsnitten handlar om det amerikanska E-kompaniet i Europa under andra världskriget. Avsnitten är baserade på berättelser på intervjuer med veteraner från samma kompani. Tom Hanks och Steven Spielberg som producerat serien har tagit sig vissa konstnärliga friheter men slutresultatet är riktigt, riktigt bra. Även den som tröttnat på krigsfilmer har mycket att hämta från denna nästan sanna historia om mänskliga brister och uppoffringar.

4. Walking Dead

(HBO Nordic har nio säsonger av nio – Betyg på Imdb: 8,3/10)

Säsong nio – och serien håller fortfarande toppkvalité.
Småstadspolisen Rick Grimes blir skjuten efter en biljakt, och när han vaknar upp på sjukhuset har världen som han kände till tagit slut. I jakten på sin familj möter han en mängd olika karaktärer. En zombie är förutsägbar – men den stora utmaningen är andra överlevare. Vem kan man lita på i en värld där alla regler och lagar brutit samman? Efter hand märks det tydligt att deltagarna inte gått opåverkade genom all tragik. Får du abstinens dyker en del av karaktärerna upp i fjärde säsongen av ”Fear the Walking Dead” som också finns på HBO.

[the_ad id=”5477″]

5. Veep

(HBO-serie med sju säsonger – Betyg på Imdb: 8,3/10)

Selina Meyer kämpar för att få fotfäste i West Wing – trots att hennes medhjälpare är det största problemet. Bild: HBO Nordic
Selina Meyer kämpar för att få fotfäste i West Wing – trots att hennes medhjälpare är det största problemet. Bild: HBO Nordic

Gillar man politik, eller humor överhuvudtaget, är Veep utmärkt underhållning. Som en komisk variant av Netflixsuccén House of Cards strävar vicepresident (Veep) Selina Meyer efter det ultimata toppjobbet – att bli Potus (President Of The United States). Omgiven av en fullkomligt inkompetent stab som misslyckas med det mesta tar hon sig ändå fram mot målet. Selina Meyer spelas av Julia Louis-Dreyfus, som bland mycket annat spelat Elaine i Seinfeldt, och hon är lysande i rollen.

6. Deadwood

(HBO-serie, samtliga tre säsonger – Betyg på Imdb: 8,6/10)

En westernserie som utspelar sig i den lilla staden Deadwood i South Dakota under slutet av 1800-talet. En liten djupt korrumperad gruvstad som styrs med våld och hot. Vad jag gillar med den här serien är att den har karaktärer som utvecklas. Den personifierade ondskan kan visa sig ha goda sidor och hjältarna är inte utan moraliska skavanker. Civilisationen närmar sig och alla uppskattar inte möjligheten till lag och ordning. Det finns en film med samma namn som uppföljare men den är knappt sevärd.

7. Westworld

(Två säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 8,8/10)

Det är faktiskt med viss tvekan som jag tar med den här serien på topplistan. Trots att den blivit hyllad av både kritiker och tittare. Idén – att ha en värld befolkad av androider som besökare kan göra vad de vill med är riktigt bra och ställer många moralfrågor på sin spets. Men jag upplever den som något seg – när man som tittare förstått en situation så behöver den inte ältas. Dem hade kunnat kortas ner betydligt utan att jag lidit av det. Men, men – jag har sett båda säsongerna utan att tröttna helt.

8. The Sopranos

(HBO-serie, samtliga sex säsonger – Betyg på Imdb: 9,2/10)

Tony Soprano har problem på många plan, både hemma och på jobbet. Foto HBO Nordic
Tony Soprano har problem på många plan, både hemma och på jobbet. Foto HBO Nordic

Maffiabossen Tony Soprano försöker balansera tung kriminalitet med familjeliv och konflikterna leder till attacker av panikångest. En maffiaboss i terapi kunde i sig räcka som tema för en serie men The Sopranos har mängder av bottnar och teman. Den är den mest lönsamma orginalserie som gjorts för kabel-tv. Serien har fått mängder av priser men med så många andra kultserier har det abrupta slutet fått kritik.
– Jag har mardrömmar om den man jag dödade.
– Jag förstår, det är tungt. Men det blir bättre när du dödat fler.
En maffiamedlem till en kollega.

9. The Borgias

(HBO Nordic har samtliga tre säsonger – Betyg på Imdb: 7,9/10)

Ett historiskt drama i renässansens Vatikan. Kampen om makten och påvedömet har betydligt fler intriger än House of Cards och med de som vill ha makt är mindre subtila än sina nutid motsvarigheter. Hans helighet skyr inga medel att försvara sin familjs och sina egna intressen, och Borgias fiender kan heller inte göra anspråk på särskilt många goda egenskaper. Riktigt underhållande serier om man gillar intriger och politik på lägsta möjliga moraliska nivå.

10. Silicon Valley

(Fem säsonger på HBO Nordic –  Betyg på Imdb: 8,5/10)

Tekniska genier men sociala katastrofer. 25 april har tredje säsongen premiär.
Tekniska genier men sociala katastrofer. Tredje säsongen har haft premiär och första avsnittet lovar gott.

De är geniala inom sina specialområden men fungerar inte så bra tillsammans med andra människor. Silicon Valley är en riktigt bra komediserie där programmering och affärsidéer ständigt kommer i skuggan av intriger, advokater och stämningar. Men roligt är det hela tiden.

11. Fargo

(HBO Nordic har tre säsonger – Betyg på Imdb: 9,0/10)

Tre säsonger med tre på många sätt oberoende kriminalfall. Vad de har gemensamt är att de utspelar sig i småstäder runt Minnesota, de innehåller en hel del knepiga karaktärer och en svart humor som ofta kopplas till främlingar som dyker upp i staden. Ytterligare en gemensam nämnare är att det är hyfsat normala människor som dras in på brottets bana. Första säsongen är bäst.

[the_ad id=”5905″]

12. Black Sails

(HBO Nordic har samtliga fyra säsonger Betyg på Imdb: 8,2/10)

HBO Nordic har samtliga fyra säsonger av Black Sails och den är en toppenserie för alla som gillar riktigt barnförbjudna äventyr.. Bild: HBO Nordic
HBO Nordic har samtliga fyra säsonger av Black Sails och den är en toppenserie för alla som gillar riktigt barnförbjudna äventyr.. Bild: HBO Nordic

Skattkammarön har de flesta av oss läst eller sett. Black Sails utspelar sig 20 år tidigare och har med flera av karaktärerna kända från boken. Den största skillnaden är att den här piratserien är definitivt barnförbjuden. Mycket sex och våld samt kombinationer av dessa… Kan man hantera det så är intrigerna riktigt bra med många överraskningar och vändningar som håller spänningen på topp. Klart sevärd.

Andra säsongen av The Handmaids tale rullar nu på HBO Nordic. Orkar du med hopplösheten är detta något du bör se. Bild: HBO/Take Five/Hulu
Andra säsongen av The Handmaids Tale rullar nu på HBO Nordic. Orkar du med hopplösheten är detta något du bör se. Bild: HBO/Take Five/Hulu

13. The Handmaids Tale

(Tre säsonger på HBO Betyg på Imdb: 8,5/10)

Jag brukar gilla dystopier – men den här är i dystraste laget. I en värld där moralens väktare tagit över verkar det inte finnas gränser för vilka grymheter de kan hitta på för att hålla sina tjänare under kontroll. Fertila kvinnor tvingas fungera som avelsdjur åt överklassen eftersom nativiteten rasat. Och den som protesterar straffas – hårt. Ibland blir hopplösheten för mycket för mig.

14. The Newsroom

(HBO Nordic har samtliga tre säsonger  Betyg på Imdb: 8,6/10)

Det ryktas att en tredje säsong av The Newsroom är på gång. Bild: HBO Nordic
The Newsroom är en riktig höjdarserie med overkligt bra dialog.. Bild: HBO Nordic

The Newsroom har allt man kan kräva av en bra serie. Spännande intrig byggd på hyfsat aktuella verkliga nyheter samt en blixtrande dialog vars like jag aldrig mött i verkligheten. Detta är ytterligare en serie som man fastnar för och är av en sån kaliber att den kan kosta dig en hel helg.

15. Beforeigners

(Första säsongen på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 8,1/10)

Norsk fantasy när den är som bäst. Och det är inte ironiskt menat. Trots det något knepiga plotten – att döda människor kommer tillbaka levande – så är det en både spännande och rolig serie. Kulturkrockar är ett vanligt tema men en sköldmö från vikingatiden som polis skapar många roliga förvecklingar. Köp  idén som den är och djur av den här underligt fascinerande serien.

16. Billions

(Fyra säsonger på HBO Nordic  Betyg på Imdb: 8,4/10)

Maggie Siff som Wendy Rhoades i Billions, en serie det är lätt att fastna för. Bild: HBO Nordic
Maggie Siff som Wendy Rhoades i Billions, en serie det är lätt att fastna för. Bild: HBO Nordic

Rufflande och intriger i den allra högsta storfinansen. Både åklagare och hedgefond-tradare arbetar på båda sidor av den allmänt accepterade gränsen. Men allt är inte som man tror och det blir många överraskningar. Beroendeframkallande med Damian Lewis från Homeland och Maggie Siff från Sons of Anarchy i rollerna.

17. Bosch

(Fem säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 8,4/10)

Bosch kunde ha varit en ganska ordinär polisserie. De vanliga komponenterna som grymma seriemördare, korrupta poliser, chefer med politiska ambitioner och en huvudperson som är lite liberal med tolkningen av de regler han ska följa. Trots detta är Bosch något så unikt som en feelgood-polisserie.  Det finns många goda personer i serien och de pratar faktiskt med varandra. Och ärligheten gör att man blir glad av att se den här serien.

18. True Blood

(Samtliga sju säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 7,9/10)

Blod, stjärtar och bröst – så skulle man kunna sammanfatta den här vampyrserien. Men utöver allt sex och våld har de lyckats knåpa ihop en riktigt bra intrig och mästerliga cliffhangers som gör det svårt att låta bli nästa avsnitt. Övernaturligheterna hopar sig och ett extra plus för Alexander Skarsgård som tusenårig svensk vampyr. Roligt att höra svenska användas som hemligt vampyrspråk.

19. Fear the Walking Dead

(Fem säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 6,9/10)

Den här zombieserier utspelar sig i samma värld som Walking Dead. Det är en så kalla prequel – en serie som utspelar sig före originalet. Den börjar rätt ok och har hyfsat intressanta karaktärer. Tyvärr kommer den alldeles för snabbt in i samma läge som originalet – och vi har sett det mesta förut. Med bättre skådisar och bättre manus. Trots allt är den i sevärd i väntan på att sjunde säsongen av Walking Dead ska dyka upp på HBO Nordic. Och i fjärde säsongerna möts dessa världar.

[the_ad id=”7506″]

20. Oz

(Samtliga sex säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 8,7/10)

Jag vet inte varför jag fastnade för den här serien. I en extremt hård fängelsemiljö där det egentligen inte finns några ljuspunkter går det inte att lite på någon. En efter en mals alla ner av systemet. Extremt våld, droger och övergrepp är de huvudsakliga ingredienserna och den enda lättnaden man kan känna är när någon extra ondsint person blir mördad. Ändå är jag fast – lysande manus och gott om bra skådisar.

21. Boardwalk Empire

(Samtliga fem säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 8,6/10)

En äkta gangsterserie från förbudstidens USA. Nucky Thompson kontrollerar Atlantic City och lyckas ändå hålla en hyfsad fasad utåt. Naturligtvis blir det inte problemfritt, konkurrenter och omutad polis ställer till med problem . En riktigt sevärd serie men räkna med att gangstrar – och poliser – använder våld.

22. Vikings

(Fem säsonger på HBO Nordic – Betyg på Imdb: 8,6/10)

Här får vi följa Ragnar Lothbroks öde när han söker rikedomar i västerled. Som väntat en hel del våld men serien har ett definitivt underhållningsvärde. Man ska inte vänta sig någon historielektion men för den som har koll på vårt förflutna är det extra underhållande att se hur de väver in gamla myter. Vikings är definitivt sevärd – i alla fall de första tre säsongerna.


HBO har kvalitetsserier men vilken streamingtjänst har egentligen det bästa erbjudandet? Här har jag gjort en jämförelse av pris, kvalité och teknik hos några av de största på marknaden: Bästa serierna streamad tv

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Relaterade inlägg

Den här såsen uppskattas av de flesta – mina andra chilisåser med röksmak och den extremstarka är mer för entusiasterna.

Min söta heta chilisås

Min huvudsakliga sysselsättning är mathantverk och idag tänkte jag bjuda på receptet till min chilisås Söt&Het. Älskar att använda den både

Läs mer

Anders Möller

Lantlevande Youtuber

För drygt tio år sedan lämnade jag Stockholm för ett enklare liv på landet.
Men det blir aldrig som man tänkt sig – fast det kan bli bra ändå.

Anders Möller

Mina favoriter
Annons

Konsten att flytta till landet

Boken om mina första tio år som lantbo – med och motgångar.
Mina favoriter