Google styr stilistiken

Så här ser rekommendationerna ut för det här inlägget. Varje gång man skriver så ställs man inför valet: Ska man följa sin stilistiska känsla eller låta Google bestämma för att få fler läsare?
Så här ser rekommendationerna ut för det här inlägget. Varje gång man skriver så ställs man inför valet: Ska man följa sin stilistiska känsla eller låta Google bestämma för att få fler läsare?

Om man ska bli hittad på nätet måste man ha en bra rankning på Google. Sökmotoroptimering, SEO, blir mer och mer viktigt men det känns lite frustrerande när det blir Google som styr stilistiken.

Det finns ett antal regler för att få en hög rankning. Runt sekelskiftet så räckte det med att skriva ”sex sex sex” hundra gånger i metabeskrivningen för att få många träffar. Numera är rankningen mer sofistikerad – vilka parametrar som Google tar hänsyn till är hemligt men vissa faktorer är uppenbara. För att tillrättalägga texten finns det program som talar om hur den bör förändras, och det är här frustrationen kommer in.

Först ska man välja ett Fokus-nyckelord – det ord som du vill få träffar på i din text. Men då gäller det att hålla sig till grundformen. Börjar man variera sig så sjunker rankningen. Textlängd, länkar, bilder och ordens placering är också viktiga.

Jag har roat mig med att se vilka ändringar mitt SEO-program vill göra för att förbättra några kända texter. (Jag har ursäktat författarna för att det inte finns några bilder, utgående länkar eller någon metabeskrivning.)

Tomten av Viktor Rydberg

Fokus-nyckelord: Tomten
Bra egenskaper hos texten: Nyckelordsdensiteten är 1.56%, vilket är riktigt bra. Nyckelordet hittades 7 gånger.
Sidtiteln innehåller nyckelord/nyckelfras i början av titeln. Detta anses förbättra rankingen.

Vad Viktor Rydberg kunde ha gjort bättre:
Han borde skrivit kortare. Texten innehåller 448 ord vilket är längre än de rekommenderade 300.
Han borde ha lagt till mellanrubriker.
Han borde ha en längre titel eftersom den är kortare än rekommenderade 40 tecknen.

Visst gör det ont av Karin Boye

Fokus-nyckelord: ont
Bra egenskaper hos texten: Nyckelordsdensiteten är 1.85%, vilket är riktigt bra. Nyckelordet hittades 3 gånger.

Vad Karin Boye kunde gjort bättre:
Hon borde skrivit längre. texten innehåller 162 ord mot rekommenderade 300.
Mellanrubriker.
Sidtiteln innehåller Fokus-nyckelordet men hon borde flytta det till början av rubriken (Ont – gör det visst (?)).

En kärleksvisa av Gustaf Fröding

Fokus-nyckelord: kärlek
Bra egenskaper hos texten: Nyckelordet återfinns i textens första stycke, nyckelordet finns med i rubriken – men borde flyttas till rubrikens främre del.

Vad Fröding kunde gjort bättre: Texten innehåller 46 ord, vilket är alldeles för få och bör ökas. 

Google bli bättre

Nutida poeter kanske blir bättre på att anpassa sina texter efter Googles önskemål. Många webbpublikationer gör det redan. Lägg märke till hur många texter som ligger just runt 300 ord. Sen finns det massor av skräpsajter som förorenar sökresultaten. Sajter som är gjorda helt efter Googles mall och inte har några andra ambitioner än att få många träffar och annonsintäkter.

Nu utvecklar Google sina algoritmer hela tiden. Så förhoppningsvis kommer Boye, Fröding och Rydberg i framtiden få en högre placering när du söker på ont, kärlek och tomten .

 

 

 

3 reaktioner till “Google styr stilistiken”

  1. Vad skumt, ville inte bara gilla inlägget utan även dela på fb och det gick inte. Det har jag kunnat tidigare. Ändrat på vilka dela/gilla-knappar som ligger här?

    1. Har inte ändrat något men jag tror det är lite schabbel med något av mina tillägg. Får felmeddelanden emellanåt och en del funktioner beter sig lite lustigt. Ska se till att spara hela sajten för säkerhetsskull.

    2. Har inte ändrat något men jag tror det är lite schabbel med något av mina tillägg. Får felmeddelanden emellanåt och en del funktioner beter sig lite lustigt. Ska se till att spara hela sajten för säkerhetsskull.

      Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 13 bytes) in /storage/content/13/169613/fstvs.se/public_html/wp-includes/class-IXR.php on line 61

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.